12 Shares 2656 Views
00:00:00
06 Jun

De vorbă cu Samuel Tuțac

Am stat de vorbă cu Samuel Tuțac- președintele Comunității Creștine Baptiste din Timișoara pentru a vă aduce în atenție cele mai recente acțiuni ale comunității pe care o reprezintă.

Știu că aveți noutăți și vrem cu toții să aflăm mai multe despre ceea ce faceți prin lucrarea ”Cristos pentru toți”.
Cred că noutatea constă în faptul că anul acesta, pentru noi este un an de bilanț, de aniversare, avem 10 ani de când am început această lucrare de distribuție de literatură creștină. Practic asta facem. Distribuim pliante, cărți de la casă la casă. În același timp la nivel internațional lucrarea cu care noi suntem conectați ”Every home for Christ” împlinește 70 de ani de activitate. Cu ocazia aceasta sunt mai multe întâlniri, mai multe conferințe, la nivel internațional. Această parte a anului este plină de evenimente care punctează în diferite locuri din lume această misiune a noastră. Oameni din diverse țări se adună la un loc, se schimbă idei, metode de lucru etc.

Spuneați că distribuți materiale de literatură creștină din casă în casă. Aveți un feedback, ce categorie de vârstă este mai receptivă la această acțiune?

Cred că sunt persoane de toate categoriile de vârstă care citesc. Pliantele noastre se adresează întregii familii. În cadrul pliantului există un mesaj pentru copii, acest mesaj se învârte în jurul următoarei idei: Iisus Christos, darul lui Dumnezeu pentru noi. Idea de bază pornește de la faptul că: ”atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică.” Practic este mesajul Evangheliei prezentat într-un mod simplu, ușor accesibil pentru toată lumea. Oamenii de la țară sunt foarte bucuroși când cineva vine, vorbește cu ei, le dă ceva de citit. Ei sunt mult mai receptivi. Pliantele noastre conțin un card de răspuns, iar cei care vor mai mult, pot comanda anumite cărți, Noul Testament sau chiar Biblia. Comanda vine prin poștă. Am primit de exemplu multe cereri de la oameni care sunt privați de libertate.

E deschisă Biserica Baptistă și către cei care doresc să se reabiliteze, să găsească o altă cale?

Da, sigur! Nu știu cum se lucrează în alte locuri din țară cu astfel de oameni, dar în Timișoara există de ani de zile o colaborare foarte bună între toate bisericile, începând cu biserica ortodoxă, bisericile evanghelice și catolicii. De mult ori deținuții au posibilitatea să vină în grup la câteo biserică, chiar și aici la biserica Betel. Oamenii care au o adevărată deschidere către Evanghelia lui Iisus Cristos, se schimbă. Am avut persoane care au venit aici, unii dintre ei sunt membrii în alte biserici acum, dar avem o relație foarte bună. Sunt oameni care au stat ani de zile în pușcărie, însă Dumnezeu a lucrat în viața lor și i-a schimbat în bine.

Am remarcat că aveți o apropiere aparte față de copii. De fiecare dată când am dialogat mi-ați povestit de o mulțime de proiecte în care îi implicați.

De fapt focusul nostru este pe întreaga familie, dar avem diverse proiecte în care ne concentrăm asupra tinerilor. De exemplu, în fiecare vară organizăm ”Cluburi de vacanță” sau ”Școală biblică de vacanță”. Aici colaborăm foarte bine cu o altă organizație creștină unde sunt și eu membru fondator, se numește ”Biblia pentru toți”. Este o organizație nu foarte mare, dar conectată cu o ala din Anglia care se numește Scripture Union, care a început cu 150 de ani în urmă în biserica anglicană. În vara aceasta am avut în județul Vaslui peste 300 de copii. E un număr mare, ce-i drept este greu de lucrat cu atâția copii, dar avem echipe de tineri bine pregătiți. Mergem pe trei paliere. Unii fac activități sportive, alții lecții bibllice, alții muzică și lucru manual.

Acești copii pot fi din orice confesiune?

Da, sigur! Noi colaborăm cu școlile pentru asta. De asemenea, organizăm tabere și pentru adolescenți, în care se fac diverse activități, drumeții, studiu biblic. Toate în scop educativ. Încercăm să acoperim toate aspectele legate de viața lor. Mai avem proiecte prin care încercăm să ajutăm familiile sărace. De trei ani de zile, în fiecare primăvară, avem un proiect care se numește ”Semințe pentru suflet și grădină”. Este un proiect care se desfășoară în toate țările din Balcani. Cumpărăm semințe de legume, le punem în pachețele împreună cu niște carduri care conțin versete biblice și informații despre plantarea lor. Le-am distribuit cu ajutorul bisericilor care au dorit să se implice sau cu ajutorul unor misiuni creștine prin voluntarii lor. Am distribuit în județul Timiș, în Caraș, în Oltenia, în Călăraș. Nu-i greu de distribuit, e greu de pregătit.

Anul acesta am mai organizat împreună cu alte biserici și organizații, Ziua Mondială de Evanghelizare. Este ultima sâmbătă din mai, care de mulți ani, în toată lumea, mobilizează foarte mulți creștini din toate confesiunile. În România au fost peste o sută de mii din 14 județe. Aici în Timișoara am avut echipe care au mers la azilul de bătrâni, au stat cu oamenii de vorbă, i-au încurajat. Au dus pachete de mâncare oamenilor străzii. Cei din Dumbrăvița au făcut împreună cu primăria, în parc, tot soiul de activități pentru copii. Pe lângă pliantele am pregătit și mici cadouri.

Revenind la lucrarea Cristos pentru toți o să vă întreb, pentru că este un subiect care nu poate fi negllijat, dacă v-ați gândit să dezvoltați și partea online?

Da. Ne-am propus să discutăm acest subiect la conferința noastră pe zona Euro-Asia, când ne vom întâlni în noiembrie în Tbilisi. Noi cei din Europa de Est ne-am întâlnit în mai, în Muntenegru, unde am discutat o serie de strategii de dezvoltare pe platforma online. Aveți dreptate, este un domeniu care nu mai poate fi neglijat și tot ce facem încercăm să punem și online. Avem pagini de facebook, avem site. Este clar că trebuie să investim mult și în zona online. Dar încă sunt oameni care citesc și pe hârtie și atunci încercăm să păstrăm ”vie” partea aceasta.

Ce trebuie să știe lumea despre acțiunea ”Cristos pentru toți”

Noi vrem să îndemnăm oamenii să citească mesajul Evangheliei. Să caute să-l cunoască mai mult pe Iisus Cristos. România este o țară în care locuitorii nu sunt străini de Dumnezeu, dar le este atât de familiar, încât îl ignoră. Aș vrea ca românii să înțeleagă că până la urmă creștinismul este o relație, nu o religie. Dacă dorim să avem o relație cu Dumnezeu, relația aceasta nu se poate realiza decât prin Iisus Cristos. Iisus a zis: ”Eu sunt calea, adevărul și viața. Nimeni nu vine la Tatăl meu decât prin Mine”. România are nevoie de oameni care să știe să-și trăiască libertatea, care să nu fie ușor manipulați, care să-și croiască cu ajutorul lui Dumnezeu un destin și nu să aștepte cu mâna întinsă. Un creștin adevărat nu trebuie să fie o problemă în societate, ci întodeauna o soluție.

ai putea fi interesat

“Am inițiat, susținut și votat amendamentul privind scutirea plății ratelor de către agricultorii afectați de secetă” Adrian Pau
Politică
0 shares721 views

“Am inițiat, susținut și votat amendamentul privind scutirea plății ratelor de către agricultorii afectați de secetă” Adrian Pau

Natalia Ionescu - Apr 23, 2020

Parlamentul României a votat astăzi o serie de legi pentru aprobarea Ordonanțelor emise de Guvernul României în ultima perioadă, unele fiind adopate sau,…

La vremuri noi……tot noi!
Evenimente
0 shares714 views

La vremuri noi……tot noi!

Silvia Fechete - Apr 12, 2020

Astazi, aproape ca fiecare mesaj si fiecare interactiune intre oameni se incheie cu "sanatate". Chiar si cei care ne legitimeaza pe strada sau…

1.500 de viziere de protecție și 41.600 de masti chirurgicale sunt distribuite in acest weekend către cei 416 medici de familie din judetul Timis
Sănătate
0 shares1220 views

1.500 de viziere de protecție și 41.600 de masti chirurgicale sunt distribuite in acest weekend către cei 416 medici de familie din judetul Timis

Natalia Ionescu - Apr 11, 2020

Proiectul ”Responsabilitate pentru Sanatate” initiat de Asociatia Timisiensis și platforma Medici+Salvatori în sprijinul Medicilor de Familie din Timis incepe sa aiba primele ecouri sociale. Dr Ioana Vârtosu, o cunoscută antreprenoare…

comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.

mai multe articole