18 Shares 3548 Views
00:00:00
07 Jun

„Întreaga comunitate a devenit casa și familia mea!”

Brian Filimon – primar al comunei Măureni

Alegerile de anul acesta, atât cele locale cât și cele parlamentare, au adus schimbări majore în întreaga țară. Pe noi ne-au interesat, în mod special, cele trei județe din regiune: Timiș, Arad, Caraș, acolo unde ziarul ”Provincialul” caută talente, realizări, promovează și se distribuie.

Scaunul de primar a fost ocupat în multe comune din provincie de oameni tineri, cu viziune, oameni în care noua generație crede cu tărie. Vedem în ei schimbarea de care se tot vorbește și de care avem nevoie. Am tot auzit de cei mai tineri primari din țară. Am fost curioși să-i cunoaștem și să vi-i prezentăm.

Am ajuns la Măureni, în județul Caraș Severin. Acolo unde s-a născut primul episcop romano-catolic de Timișoara, de după reconfigurarea Diecezei de Cenad, Augustin Pacha. Mai multe despre cel care a fost decorat cu Ordinul ”Coroana României”,într-un număr viitor al ziarului.

Despre primarul de aici am tot auzit vorbindu-se ca fiind un om plin de energie, care, la doar cei treizeci de ani ai săi, a reușit să facă lucruri minunate pentru comunitatea sa, în doar jumătate de an, de când se află la cârma administrației locale. N-am vrut să credem doar în vorbe și am fost să vedem fapte.

M-am oprit la Măureni într-o zi friguroasă de decembrie. Nu știam foarte multe despre comună. Am căutat primăria. Relativ ușor de găsit. Se merge mai bine de jumătatea drumului principal, venind din Timișoara, pentru a ieși din localitate, și se zărește pe stânga. Mă așteptam la o localitate amorțită, din pricina frigului, însă, de cum am intrat în curtea primăriei, am dat de săteni puși pe treabă. Se schimba pavajul.

N-am să expun prea mult părerea mea, nu vreau să par părtinitoare. Redau, în schimb întâlnirea și dialogul avute cu domnul primar Brian Filimon. Intru în clădire și realizez că am mai vizitat-o o dată, acum vreo doi ani. Nu găsisem pe nimeni în instituție, atunci – probabil nu a fost ora potrivită. În schimb, acum oamenii roiesc pe aici.

Întreb de domnul primar, mi se spune că este în birou. Îl găsesc semnând acte, nu mă pot abține și întreb, în glumă, dacă expresia ”semnezi ca primarul” i se potrivește. Nu e nevoie de multe cuvinte și pricep repede că omul știe pe ce pune semnătura.

Îl provoc la dialog. Îi explic că nu mă interesează date personale. Despre faptul că a fost fotbalist s-au scris deja prea multe. Îl întreb de realizări – sigur că și despre ele s-a vorbit, dar cred în continuare că e important ca acțiunile unui tânăr, la a cărui vârstă mulți nu-și găsesc rostul pe lume, să fie date drept exemplu, atunci când ele sunt pozitive.

Doar șase luni de mandat, care e cea mai mare realizare până acum?

Prima realizare a fost că am reușit să fac o echipă foarte bună. Am găsit o echipă competentă, la care mai trebuiau adăugate câteva caractere tari. Pot spune că, din această privință, într-un timp foarte scurt, am reușit să ne organizăm bine. Consider că am una dintre cele mai bune echipe din județ.

O afirmație riscantă.

Nu e deloc riscantă pentru că faptele vorbesc și se pot verifica. Am reușit să rescumpărăm un teren foarte important de lângă primărie. Am început cu amenajarea zonei centrale, am pavat, am amenajat parcări, am schimbat iluminatul în zona centrală, am venit cu lămpi pe led. Am reușit să le asigurăm oamenilor din Măureni un mijloc de transport care leagă Șoșdea de Reșita.

 Lucrăm la proiectele care erau începute, spre exemplu proiectul de canalizare, biserica etc. Avem un proiect care ne dorim din tot sufletul să fie aprobat, la compania națională de investiții. Proiect de asfaltare a unui tronson de 9 km, străzi Măureni, Șoșdea, cu rigole și podețe în fața caselor. Un proiect care își propune să rezolve problemele din pricina cărora au fost indundațiile. Am avut o problemă foarte mare, chiar la început de mandat, problema inundațiilor. Am reușit să ridicăm acele diguri. Pe lângă acestea, am încercat să rezolvăm și problema șanțurilor fluviale, ca să nu mai stea apa după ploi.

Ne mai dorim foarte multe lucruri și, cu singuranță, cu multă răbdare, cu inițiative din partea tuturor locuitorilor, vom putea realiza lucruri frumoase. Însă lumea trebuie să înțeleagă că e nevoie de implicarea tuturor, nu doar de a celor de la primărie.

Pe această cale vreau să le și mulțumesc locuitorilor că, spre surprinderea mea, au răspuns pozitiv la toate inițiativele noastre.

Mi-ați povestit despre o acțiune pe care o aveți din vreme în vreme cu cetățenii. Ce se întâmplă concret?

Spre exemplu, la Măureni am avut, ca punct pe ordinea de zi, igienizarea zonei centrale . Am mai avut o stradă cu probleme, unde era fosta moară, a fost dezastru acolo. Nu aveam trotuar, nu erau rigole, nu aveam șanțuri. Am reușit să punem la punct cimitirul ortodox.

La Șoșdea am amenajat zona centrală. Oamenii au răspuns bine la chemarea noastră, și cu siguranță dacă vom continua – așa, veți mai auzi de noi la modul pozitiv. Obligația și dorința mea cea mai mare e ca zona noastră, comunitatea noastră să devină un exemplu pozitiv pentru toată regiunea Banatului.

Este greu de coordonat o gospodărie, darămite o localitate. Nu ați venit cu exepriență în administrație, de unde o organizare atât de bună ?

Pun suflet în tot ceea ce fac și consider că, acum, întreaga comunitate a devenit casa și familia mea. Dimineața când mă trezesc și vin la serviciu mă gândesc cum să gospodăresc mai bine tot ce ține de casa mea și aici mă refer la toți locuitorii din comuna Măureni și satul Șoșdea. Nu e ușor, dar îmi dau toată silința ca, atunci când părăsesc sediul primăriei, să o fac împăcat că am dat totul pentru ca gospodăria noastră să fie în condiții bune.

Patima cu care domnul primar îmi vorbește mă face să cred că lucrurile vor avea continuitate. Ambiția se citește printre cuvinte și, deși ar mai fi multe de zis, aleg să închei dialogul cu un mesaj de final: Vreau să le transmit un mesaj simplu. Ce-mi doresc mie personal, asta le doresc și concetățenilor mei. Fiecare să zâmbească, să fie optimist și fericit. Cel mai important este să fim mai buni și să lăsăm orgoliile deoparte, a spus edilul.

Îi făgăduiesc că voi mai trece prin comună. Activitatea se monitorizează, dar domnul primar nu pare deloc speriat de acest lucru. Își dorește doar ca ziua să fie mai lungă. Înțeleg perfect de ce. Mă îndrept către ieșire. La scurt timp după ce părăsesc primăria, îmi amintesc de una dintre cele mai importante instituții din localitate: biserica.

La Măureni se ridică o construcție nouă pentru credincioși. Fac câteva poze și plec, bucuroasă că nu greșesc crezând în generația tânără. Da, sunt oameni cu viziune și cu ambiție, care pot și vor să facă treabă. Silvia FECHETE

ai putea fi interesat

“Am inițiat, susținut și votat amendamentul privind scutirea plății ratelor de către agricultorii afectați de secetă” Adrian Pau
Politică
0 shares721 views

“Am inițiat, susținut și votat amendamentul privind scutirea plății ratelor de către agricultorii afectați de secetă” Adrian Pau

Natalia Ionescu - Apr 23, 2020

Parlamentul României a votat astăzi o serie de legi pentru aprobarea Ordonanțelor emise de Guvernul României în ultima perioadă, unele fiind adopate sau,…

La vremuri noi……tot noi!
Evenimente
0 shares714 views

La vremuri noi……tot noi!

Silvia Fechete - Apr 12, 2020

Astazi, aproape ca fiecare mesaj si fiecare interactiune intre oameni se incheie cu "sanatate". Chiar si cei care ne legitimeaza pe strada sau…

1.500 de viziere de protecție și 41.600 de masti chirurgicale sunt distribuite in acest weekend către cei 416 medici de familie din judetul Timis
Sănătate
0 shares1224 views

1.500 de viziere de protecție și 41.600 de masti chirurgicale sunt distribuite in acest weekend către cei 416 medici de familie din judetul Timis

Natalia Ionescu - Apr 11, 2020

Proiectul ”Responsabilitate pentru Sanatate” initiat de Asociatia Timisiensis și platforma Medici+Salvatori în sprijinul Medicilor de Familie din Timis incepe sa aiba primele ecouri sociale. Dr Ioana Vârtosu, o cunoscută antreprenoare…

comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.

mai multe articole