1 Shares 24860 Views
00:00:00
28 Nov

La Gottlob, mai frumos ca la oraș

Vreme de un an de zile, aproape lunar am trecut prin comuna Gottlob și mai cu seamă de fiecare dată am admirat-o. Drumuri bune, curățenie, flori de-a lungul străzilor.  Am fost mereu curioasă să aflu cine cârmuiește localitatea, cum sunt oamenii așezării și care le este povestea. Mi-am făcut curaj și am bătut la ușa primăriei. Am avut noroc, domnul primar Gheorghe Nastor  era la muncă. Am stat mai bine de un ceas de vorbă. Am cunoscut un om, pe care dacă mi-ați permite să-l descriu poetic, aș spune că în dânsul bate o inimă de ardelean îndrăgostită de plaiuri bănățene.

De aproximativ treizeci de ani în administrație, din care de douăzeci și patru de ani primar, domnul Gheorghe Nastor face parte din edilii care și-au înțeles bine menirea:

Am reușit să mă înconjor de o echipă bună, tineri capabili. Că tot m-ați întrebat de unde atâta energie?E simplu,  vine și din faptul că îmi place ceea ce fac. Când vezi că efectul muncii tale înseamnă creșterea bunăstării concetățenilor tăi, sigur că ești mulțumit. Mă interesează rezultate concrete.  Împreună cu echipa ne implicăm în toate proiectele la care suntem eligibili, începând cu AFIR, cu Gal-uri, cu transfrontaliere.

Când spunem Gottlob, automat ne gândim la lubeniță. Așa vi s-a dus vestea…

Este prima comună care are un brand de țară: lubenița de Gottlob. Faptul că pe foarte puțină lume a interesat acest lucru, a fost una dintre marile mele dezamăgiri. Începând de la conducerea județului, indiferent cine era acolo sus, nu a interesat pe nimeni, cu excepția acestui an. Credeți-mă, m-am luptat trei ani de zile cu cei de la București pentru a realiza acest lucru. În final am reușit și s-a schimbat toată optica, nu doar a locuitorilor, ci și a celor din jur. Peste tot se sărbătorește ruga satului, zilele comunei, ei bine, noi avem ceva aparte, Festivalul Lubeniței de Gottlob. Anul acesta va fi cea de a X-a ediție. Este primul an când conducerea județului se implică destul de consistent. Ne-au fost repartizați treizeci și cinci de mii de lei. Se pare că am găsit înțelegerea necesară după zece ani. Adevărul este că s-a implicat activ și președintele Consiliului Județean, Călin Dobra și comisia de cultură și țin să le mulțumesc pe această cale.

Ce trebuie să știe un om care trece pentru prima dată prin Gottlob, despre Gottlob?

Trebuie să știe un lucru esențial, că noi românii ducem mai departe bunul gust, hărnicia și activitatea înaintașilor noștri și aici mă refer la șvabii bănățeni. Până în 1947, aici, erau majoritari șvabii, foarte puțini români, vreo douăsprezece familii, dacă îmi aduc bine aminte.

Am avut o relație de colaborare, de bună înțelegere și mă bucură că parte din ei vin acum  cu plăcere la noi. Am învățat un lucru foarte important de la ei: respectarea cuvântului dat, seriozitate, punctualitate. Inclusiv modul de viață am putut să-l copiem de la acești oameni. Eu vă spun sincer, regret că au plecat. Dar sunt bucuros că ai mei concetățeni, au copiat în integralitate modul lor de a trăi. Acum, ca minoritate etnică locul nemților l-au luat ucrainienii. Avem o relație extraordinar de bună. Sunt oameni serioși, oameni harnici, știu să-și păstreze tradițiile, au și un festival pe care l-am găzduit de două ori la Gottlob.  

De când sunt eu primar, am căutat să ne creăm un obicei al nostru, având în vedere că noi eram ”străini” aici și am reușit. Toți cei care trec prin comună trebuie să știe că avem o populație harnică, se vede pe ogoare, că noi cei din conducere încercăm să împletim armonios industria cu agricultura. Chiar acum ne implicăm în unitatea de procesare a legumelor și fructelor.  Avem aproape 300 de hectare de lubeniță și dacă le adunăm și pe cele cu legume ajungem la aproape 500 de hectare. Dacă ar exista un intermediar, nu de genul samsarilor, vă spun sigur că suprafețele și cantitățile s-ar dubla, chiar tripla. Dar depinde de politica guvernului și a statului român, care până acum a fost dezastru la acest capitol.

Deci cred că ar trebui să aprecieze în mod deosebit faptul că ne impunem o tradiție proprie, și mai ales, că încercăm prin toate proiectele să ridicăm gradul de confort al populației. Avem cinci proiecte depuse pe PNDL, două pe fonduri europene, am și câștigat unele din ele. Căutăm să suplinim lipsa noastră de finanțare din bugetul propriu. Ca să știe toată lumea vreau să vă spun că avem undeva la treizeci și opt de miliarde de lei vechi, ori investițiile comunei, dacă vă dau doar un exemplu, pe fonduri europene, ajung undeva la zece milioane de euro, vorbesc de cele atrase până acum. Sigur că mai avem de lucru. Acum se finanțează o sală de sport ultra-modernă, se implementează un cămin cultural la Vizejdia. Avem proiecte depuse pe celebrul PNDL de finalizare a asfaltării străzilor din Gottlob, modernizarea interioară a sălilor de clasă de la școală, centrul de permanență și grădinița. Mai avem de modernizat iluminatul public, trotuare. La ora actuală mă zbat pentru un proiect de încălzire cu apă geotermală, de vreo trei ani de zile mă chinui cu asta. La noi în România toată lumea vorbește despre energia regenerabilă, dar nimeni nu face nimic. Am găsit, în schimb, varianta Bruxelles și înțelegere la doamna comisar Corina Crețu și la președintele comisiei de energie regenerabiă. Sper din toată inima să pot implementa proiectul ăsta. Sigur că înseamnă și un centru de reabilitare, de recreere, de sănătate.

Domnule primar, ar mai fi multe de discutat, dar plec făgăduind că voi reveni pentru a le dezvălui mai în profunzime planurile dumneavoastră celor care ne citesc. Aveți un mesaj pentru ei?

În primul rând îi invit cu cea mai mare plăcere la ediția jubliară a Festivalului Lubeniței, în 15-16 august. Avem câteva surprize frumoase, zic eu, legate de partea culturală. Aici am căutat întotdeauna să îmbinăm specificul zonei, a localității cu invitați de seamă.  Le doresc multă sănătate și putere de muncă!

 

ai putea fi interesat

De la hip-hop la politica. ProRomania Timis anunta cel mai tanar candidat la functia de primar
Politică
0 shares3606 views

De la hip-hop la politica. ProRomania Timis anunta cel mai tanar candidat la functia de primar

Natalia Ionescu - Aug 03, 2020

Ceea ce se intampla in mediul politic tinde sa ne uimeasca mai mereu, insa de foarte putine ori in sensul bun al cuvantului.…

Restart Energy doneaza profitul realizat in Banat in 2020 Spitalului de Boli Infectioase „Victor Babes” din Timisoara
Timisoara, Uncategorized
0 shares1009 views

Restart Energy doneaza profitul realizat in Banat in 2020 Spitalului de Boli Infectioase „Victor Babes” din Timisoara

Natalia Ionescu - Jul 14, 2020

Consumatorii de gaze au acum la dispozitie zeci de oferte mai avantajoase decat ofertele furnizorilor lor actuali. Conform unui studiu realizat de Asociatia…

Lansare de carte la Sanandrei
Cultură
0 shares804 views

Lansare de carte la Sanandrei

Natalia Ionescu - Jul 11, 2020

Comuna Sanandrei a fost gazda unui eveniment cultural important, in acest sfarsit de saptamana. La initiativa doamnei psiholog, Mirela Onetiu (coorodonator Organizatia Pro…

comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.

mai multe articole