32 Shares 3430 Views
00:00:00
26 Feb

”Oamenii trebuie să vadă că edilul unei comune lasă ceva în spate”

Începutul din luna iunie a fost unul canicular și nu doar din cauza vremii, ci și din pricina alegerilor locale. Reales primar, domnul Luchian Savu a stat la dialog pentru publicația ”Provincialul” și ne-a povestit de planurile domniei sale.

Un nou mandat, domnule primar, vă întreb direct, ce planuri aveti?

În primul rând , de continuitate, să finalizez  cele începute, cum ar fi asfaltările străzilor, a drumurilor, apă…

Am vizitat comuna  și aș spune că nu mai aveți multe…

Aveți dreptate, nu mai sunt așa multe. Ar mai fi  Puzz ul nou și în satul aparținător Uihei câteva străzi.

E greu de gospodărit o casă, darămite o comună. Procentul pe care l-ați avut la alegeri spune că v-ați descurcat foarte bine de-a lungul anilor.

Am fost aproape de oameni.  Oamenii trebuie să vadă că edilul unei comune lasă ceva în spate.

Cred că oamenii din Șandra au votat faptele dumneavoastră…

Nu i-au interesat niciun partid politic, i-au interesat omul și ceea ce a făcut omul. Pe ideea asta s-a mers și mă bucur, iar cu această ocazie, prin intermediul revistei ”Provincialul” vreau să le mulțumesc pentru prezența considerabilă la vot și pentru încrederea acordată.

Ați avut o prezență  mare la vot, pentru că la nivel național am văzut cu toții cum au stat lucrurile?

Undeva la 54% . Mă bucur că au înțeles că avem nevoie și de Consiliu Local, iar din treisprezece mandate am luat zece, ceea ce e foarte important pentru continuitatea proiectelor și sper cu ajutorul lui Dumnezeu să transform comuna Șandra așa cum îmi doresc eu.

Cum vă doriți, domnule primar?

Îmi doresc să fie o comună frumoasă, la standarde europene, cu apă, cu canal, cu drumuri, cu străzi, cu tot ceea ce înseamnă civilizație și un trai mai bun.

La ultima vizită îmi povesteați de reabilitarea bisericii din centrul satului.

În mare parte este renovată, mai rămâne o ultimă etapă a proiectului, partea de jos. E un proiect în derulare, trebuie să se încheie, dar noi vom continua și nu doar cu biserica, ci cu tot ceea ce ține de cimitire, cu acele camere mortuare și cu capelele. Vrem să le refacem, dar avem o mică problemă acum, pentru că cimitirele nu sunt ale noastre , sunt ale romano-catolicilor și căutăm o modalitate să le obținem.

Cum stați cu asimilarea de fonduri europene?

Pe fonduri europene acum îmi depun canalizarea și asfaltarea străzilor pe Puzz-ul nou. Sunt două proiecte importante. În privat am dus tratative și negocieri pentru sonda de apă termală de la Petrom , vreau  să facem în Șandra un parc acvatic. Vreau ca până la finalul mandatului să devină realitate și această dorință pentru că în zonă nu prea sunt obiective care să atragă turiști și e păcat ca timișorenii să plece în altă parte.  Mai vreau să scot la concesiune o locație pentru o baltă de pescuit , avem mulți pescari aici și e dorința lor să aibă și la Șandra o baltă unde să pescuiască. Există o locație, în jur de șase hectare, pe care o voi scoate la licitație cât de curând.

Încercați să acoperiți toate zonele de interes…

Nu trebuie neglijat niciun domeniu, începând de la educație până la infrastructură, încerc să nu las nimic deoparte, inclusiv cultura și cultele.

Că tot ați pomenit de educație domnule primar, cum stați la capitolul învăţământ ? Are școala din Șandra suficiente cadre didactice?

Aici am o problemă. Angajările cadrelor didactice se fac prin inspectorat și în mare parte sunt detașați profesori din alte localități, care nu au nimic în comun cu așezarea noastră, atunci actul educațional e din păcate neglijat sau cel puțin nu există implicarea pe care mi-aș dori-o. Mă refer în special la clasele V-VIII. Parcă nu mai există interes, lipsește preocuparea. Nu spun că este doar vina dascălilor. Am avut și am dascăli care pe lângă activitatea școlară au și dorința de a face alte lucruri minunate, extrașcolare. Avem o echipă de  pomicultori, care au plantat din propria inițiativă pomi fructiferi. Sunt copii din localitate de care sunt mândru. Toate aceste activități au fost posibile cu implicarea doamnei educatoare Alina Sîrbu, care nu activează în Șandra, ci la Sânnicolau Mare, însă de fiecare dată când a putut a făcut lucruri minunate cu copiii din comună. Spre exemplu predă limba engleză, voluntar, unui grup de peste douăzeci de elevi.

Sunt oameni care își fac meseria cu dăruire.

Nu oricine poate să fie dascăl, pedagogia nu este pentru oricine. Dacă o faci din dăruire atunci ai și rezultate și satisfacții, iar eu sprijin cu tot sufletul astfel de inițiative și mă bucur când tineri de genul Alinei se implică.

În încheierea interviului și la început de mandat, haideți să le transmitem tuturor locuitorilor comunei un mesaj.

În primul rând , vreau să le mulțumesc pentru încredere, în al doilea rând pentru sprijin și în al treilea rând îi rog să aibă răbdare pentru că voi fi implicat cu tot sufletul  în tot ceea ce privește bunăstarea lor și dezvoltarea localității în care trăiesc.

 

ai putea fi interesat

“Fiecare tânăr merită să crească și să se dezvolte într-o comunitate sănătoasă, într-un societate funcțională” Nicolae Birău
Politică
5 shares1149 views

“Fiecare tânăr merită să crească și să se dezvolte într-o comunitate sănătoasă, într-un societate funcțională” Nicolae Birău

Natalia Ionescu - Nov 25, 2020

Cu multe proiecte realizate, dar și cu planuri serioase de viitor, coordonatorul Pro România Timiș își ia în serios candidatura la funcția de…

“Vrem să ne asigurăm astfel că fiecare român are un venit cu care își poate asigura cel puțin mâncare și medicamente” Adrian Pau
Politică
1 shares1564 views

“Vrem să ne asigurăm astfel că fiecare român are un venit cu care își poate asigura cel puțin mâncare și medicamente” Adrian Pau

Natalia Ionescu - Nov 15, 2020

Adrian Pau, candidat Pro România Timiș la Camera Deputaților sublinează importanța proiectelor pe care formațiunea politică din care face parte și le asumă:…

Deputatul Adrian Pau, preocupat de criza sanitara
Politică
4 shares673 views

Deputatul Adrian Pau, preocupat de criza sanitara

Natalia Ionescu - Nov 12, 2020

Criza sanitară şi economică în care se află România îl preocupă de deputatul Adrian Pau, care vrea încă un mandat. Are şi soluţii,…

comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.

mai multe articole