14 Shares 3804 Views
00:00:00
06 Jun

„Oglinda” câtorva luni de Șandră tipărită

Prieteșugul dintre echipa care decide schimbările administrative din comuna bănățeană Șandra și publicația Provincialul a făcut ca, în ultimele luni, să vă prezentăm, din diverse ipostaze, întâmplările și momentele acestui loc – pulsul său – cu ajutorul și implicarea primarului Luchian Savu.

Să recapitulăm, împreună, cele la care publicația noastră a fost prezentă, în ultima jumătate de 2016. De anul acesta, la 3 mai se sărbătorește ziua Comunei Șandra, ziua când a luat ființă comuna, în urma faptului că episcopul de Zagreb a oferit 133 de parcele pentru localitate. Cu această ocazie, primarul Luchian Savu a făcut solicitare la UNESCO pentru ca Șandra să intre în patrimonial mondial. La kirweiul special, cu această ocazie, au venit în jur de 50 de persoane. Cei plecați din această comună vor avea prilejul de a veni organizat, an de an, nu doar pentru a constata schimbările ce au loc în Șandra dar și pentru a se reîntâlni, ”la timp și punct fixe”, cu prieteni de demult.

Anul acesta a adus și o probă de foc Comunei Șandra, cetățenii de aici fiind invitați să voteze dacă vor o schimbare la cârma administrației sau pariază mai degrabă pe continuitate. Așa cum spunea domnul primar Luchian Savu, lucrurile pe care le are în plan, pentru următorii ani de conducere a Șandrei, sunt legate de planurile pe termen și lung aflate deja în derulare, și anume să termine asfaltatul străzilor în Uihei și să se ocupe de Planul Urbanistic Zonal.

Prezența mare la vot a locuitorilor Comunei Șandra a dovedit, înainte de toate, că acolo unde oamenii simt că au o mână gospodară la conducere, e un păcat să nu te arăți implicat, de la nivelul tău, de votant, în treburile comunei. 54% prezență la vot este un rezultat care ar face să pălească de invidie mulți primari din întreaga țară. Chiar și acest lucru, în sine, este ceva ce individualizează Șandra, vorbind despre oamenii de aici Iar domnul Luchian Savu dorește să le mulțumească și, în cadrul acestei retrospective, sătenilor Șandrei pentru încrederea pe care i-au acordat-o iar.

De asemenea, primarul își dorește să ducă la capăt lucrările ce țin de canalizarea comunei. Se dorește și ca, pe raza comunei, să existe un parc acvatic, acesta urmând să-i aibă drept beneficiari nu doar pe locuitorii comunei ci să îi atragă și pe timișoreni. Tot legat de apă, unul dintre visele primarului este ca în ”dota” comunei să intre și o baltă de pescuit, și există deja un loc de șase hectare ce ar putea să fie cel mai potrivit pentru această amenajare. De asemenea, biserica din centrul Șandrei va primi, și pe mai departe, atenție din partea Primăriei, lucrările de reabilitare ajungând în ultima etapă.

Materialul nostru din luna iulie vorbea despre participarea edilului șef al Șandrei la Forumul Administrației Publice Locale, la București, despre care domnul Luchian Savu ne-a vorbit. El a fost prezent la discuții, cu primul ministru și alți miniștri, despre modificarea legislației legate de administrația public și de reorganizarea administrativă, insistându-se pe descentralizare. S-a discutat, ca punct important pe ordinea de zi, după cum ne-a mărturisit primarul, și problema salarizării din administrație.

Primarul Luchian Savu a povestit și despre întâlnirea organizată de către Asociația Comunelor din România, unde se discută despre cele care trebuie făcute pentru dezvoltarea satului românesc. Una dintre dorințele acestui for este aceea de a avea fiecare localitate din România acoperită de apă și canal – un deziderat ce pare imposibil de realizat dar care găsește și comune precum în Banatul nostru de câmpie ce pot servi drept exemplu.

În 15 iunie a avut loc ședința de depunere a jurământului pentru un nou mandat la primărie, obținut de domnul Luchian Sava, întrunire la care au participat consilierii locali nou aleși precum și subprefectul de Timiș, actualul senator Eugen Dogariu.

Zilele Comunei Șandra au fost un prilej bun pentru ca gospodarii acestui loc să lase lucrul pe mai încolo și să fie prezenți la un iureș de bucurie. Deschiderea s-a făcut în curtea primăriei, unde ansamblul popular a deschis jocul printro serie de dansuri șvăbești. Sărbătoarea a continuat prin spectacolul din centrul localității, care a fost deschis de Alexandra Drăgan urmată de Romina Alban, Lucian Drăgan împreună cu Formația Vest Music și formația Lucian Drăgan. În cea de-a doua zi au fost oferite momente ale artiștilor Mirela Petrean, Lucian Drăgan și Fuego.

Pagina noastră din septembrie prezenta cititorilor realizări ale Uiheiului de azi. Istoria locului pleacă de la anul 1844, felul în care a fost gândită realizarea acestei localități fiind unul specific ordinii Banatului, cu care ne mândrim. Ruga locului (negeia) a strâns laolaltă tinerii și bătrânii Uiheiului, precum și pegoștiilor din alte sate și de la oraș, găsindu-se câte ceva plăcut pentru fiecare în programul propus pentru această ocazie specială.

Octombrie, văzut cu ochii Provincialului, a însemnat, fiind vorba despre Comuna Șandra, Ziua Seniorului – din grija edilului șef de a-și arăta prețuirea pentru cei în vârstă, laolaltă cu îndemnul ca acest lucru să fie abordat cu atenție și dragoste și de către ceilalți locuitori ai comunei. La inițiativa primarului Luchian Savu, această acțiune deosebită a intrat deja în al cincelea an de când are loc, aproximativ 400 de pensionari fiind invitați, toamna aceasta, la Căminul Cultural,pentru a petrece împreună o bucată de timp cu mâncare aleasă, muzică și voie bună. Aprecierile venite din partea celor prezenți și omagiați arată că această idee a fost una de success, care a reușit să apropie și să mângâie sufletele celor mai în vârstă dintre săteni.

Titus Bujdei și soția Silvia sunt eroii unei povești nu doar de succes a unora dintre locuitorii Șandrei, dar și plină de inedit, ea desfășurându-se cu plecare și venire pe plaiurile noastre dar incluzând o peregrinare mai lungă în Statele Unite ale Americii. Poveștile oamenilor contează – a arătat edilul șef, urmând ca această poveste să nu fie unica oferită, spre publicare, Provincialului.

Cu ocazia Sărbătorilor Crăciunului și a Revelionului, primarul Luchian Savu dorește să transmit tuturor locuitorilor Comunei Șandra că fiecare dintre ei are aceeași însemnătate pentru edil și că le dorește tuturor, în egală măsură, fericire, sănătate și prosperitate. ”Am trecut împreună prin multe, și în acest an, și continuăm să avem un drum de făcut și în 2017. Avantajul, într-o localitate rurală, este că ne cunoaștem mai bine, ne recunoaștem pe stradă, ne strângem mâinile, ne felicităm, ne încurajăm, ne urăm. Tot așa, ne putem privi în ochi, mândri de realizările noastre, dând socoteală în cazul că promisiunile nu au fost onorate. Ceea ce sper să nu fie prea repede cazul în Șandra, ci să ne bucurăm toți, și în anul ce vine, că strângem laolaltă fapte de bine pentru toți locuitorii noștri. Așa să ne ajute Dumnezeu, la mulți ani!”

ai putea fi interesat

“Am inițiat, susținut și votat amendamentul privind scutirea plății ratelor de către agricultorii afectați de secetă” Adrian Pau
Politică
0 shares721 views

“Am inițiat, susținut și votat amendamentul privind scutirea plății ratelor de către agricultorii afectați de secetă” Adrian Pau

Natalia Ionescu - Apr 23, 2020

Parlamentul României a votat astăzi o serie de legi pentru aprobarea Ordonanțelor emise de Guvernul României în ultima perioadă, unele fiind adopate sau,…

La vremuri noi……tot noi!
Evenimente
0 shares714 views

La vremuri noi……tot noi!

Silvia Fechete - Apr 12, 2020

Astazi, aproape ca fiecare mesaj si fiecare interactiune intre oameni se incheie cu "sanatate". Chiar si cei care ne legitimeaza pe strada sau…

1.500 de viziere de protecție și 41.600 de masti chirurgicale sunt distribuite in acest weekend către cei 416 medici de familie din judetul Timis
Sănătate
0 shares1220 views

1.500 de viziere de protecție și 41.600 de masti chirurgicale sunt distribuite in acest weekend către cei 416 medici de familie din judetul Timis

Natalia Ionescu - Apr 11, 2020

Proiectul ”Responsabilitate pentru Sanatate” initiat de Asociatia Timisiensis și platforma Medici+Salvatori în sprijinul Medicilor de Familie din Timis incepe sa aiba primele ecouri sociale. Dr Ioana Vârtosu, o cunoscută antreprenoare…

comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.

mai multe articole