13 Shares 2071 Views
00:00:00
19 Feb

Ruga de la Uihei

Uiheiul este unul dintre satele de coloniști cele mai noi din Banat. El a fost înființat la 1844, la mai bine de o sută de ani de la începutul colonizărilor, de locuitori ai altor sate din împrejurimi (Grabaț, Bulgăruș, Lenauheim, Iecea Mare, Șandra) dar și din alte sate din Banat. Mare parte dintre primii coloniști erau cultivatori de tutun.

Încă de la început, planurile de construcție ale satului au fost foarte specifice, loturile de case erau divizate în mod egal, casele trebuiau să fie ordonat aranjate și să se supună unor reguli stricte, cu tipicele fațade ale caselor șvăbești spre stradă. Suprafețele de pământ erau destul de limitate și erau date în arendă în condiții destul de stricte. Aceste condiții au fost eliminate o dată cu revoluția de la 1848, fapt care a permis dezvoltarea așezământului.

A urmat o perioadă de prosperitate care s-a menținut relativ constantă, independent de schimbările politice din Banat. Aceasta a fost abrut întreruptă de al Doilea Război Mondial. Au urmat deportări în Rusia, apoi deportările în Bărăgan și în final colectivizarea. Aceasta a dat o lovitură gravă localnicilor, majoritari germani, care se ocupau cu succes de agricultură. Atât casele cât și pământurile lor au trecut în proprietatea statului. Totuși, la scurt timp după aceea, proprietatea caselor a fost din nou recunoscută proprietarilor de drept.

A urmat o perioadă de relativă creștere, satul a fost conectat la rețeaua electrică, drumurile au fost reparate, infrastructura în general îmbunătățită. Fața satului s-a schimbat semnificativ. Toate aceste lucruri se pot vedea la o simplă vizită în localitate.

 Uiheiul de azi 

Așezarea a adunat de-a lungul vremii oameni cu amintiri frumoase. Oameni cu drag de satul românesc și de tradițiile strămoșești. Am ascultat povești demne de scris, pe care vi le voi prezenta în numerele care urmează. Până atunci am să vă povestesc despre ruga de la Uihei.

Satul nu duce lipsă de evenimente la care toată floarea cea vestită a localității se adună pentru a le marca așa cum se cuvine. Recent am participat la invitația domnului primar Luchian Savu la hramul bisericii din localitate.

 

Ruga de la Uihei

Ruga (negeia) este sărbătoarea întregii comunități rurale . Această sărbătoare corespunde, pentru fiecare comunitate rurală în parte, datei sfințirii bisericii locale. În alte zone etno-geografice sărbătoarea bisericii se numește “hram”. Dar niciunde în țară ea nu este sărbătorită cu fastul și amploarea din Banat.

Fiecare membru al comunității se pregătește acasă la el cu tot ce e mai bun pentru rugă. Fala este de a avea cât mai mulți musafiri adică “goșci” din alte părți.

Ca la orice sărbătoare a satului, ruga este una a regăsirii. Este momentul în care bănățenii făloși își etalează straiele noi și dacă, mai demult, acestea erau naționale, românești, cum spun bătrânii, acum ele sunt ‘domnești’, adică ‘de oraș’. Lucrul acesta nu le împiedică pe domnișoare să schimbe chiar și două toalete în aceeași zi, una la slujba de la biserică și o a doua la joc.

Și cum fala rugii este dată de muzică, bănățenii nu ezită să aducă muzicanți dintre cei mai cunoscuți. Anul acesta invitați au fost Alexandra și Lucian Drăgan, Cornel Borza și formația Lucian Drăgan. Cei enumerați au dat startul evenimentului cu urări către cei prezenți, dar și către domnul primar, din grija căruia toti participanți au avut parte de o atmosferă de invidiat.

Alexandra și Lucian Drăgan

“Vrem să deschidem această sărbătoare frumoasă cu un cântec de “La mulți ani!” pentru toate cele care poartă numele de Maria. Le urăm tuturor celor prezenți multe asemenea zile cu joc și voie bună. Oamenii din zona de pustă sunt oameni deosebiți, oameni gospodari. Noi am descoperit asta prin invitația domnului primar căruia îi mulțumim pentru invitație și pentru bunul gust pe care îl are în materie de muzică. Este un om deosebit, iar când un sat are la cârma sa o astfel de persoană, atunci și cei din localitate trebuie să fie la fel. Am fost prezenți și la Șandra, acolo unde distracția a ținut până în zori, lucru pe care ni-l dorim și la Uihei. “

Muzica bună a ridicat, odată cu lăsarea serii, oaspeții de pe scaune, iar scena a devenit de îndată neîncăpătoare.

Aproape 90 de localități din județele Timiș și Caraș-Severin au serbat în data de 8 septembrie Ruga bănățeană! La această dată în calendarul ortodox creștin se sărbătorește nașterea Maicii Domnului, cunoscută în popor ca Sfânta Maria Mică, iar numeroase biserici din Banat poartă acest hram.

 

ai putea fi interesat

Timișoara își onorează cetățenii! Valorile orașului, premiate la Gala Excelenței Bănățene
Evenimente
2 shares360 views

Timișoara își onorează cetățenii! Valorile orașului, premiate la Gala Excelenței Bănățene

Silvia Fechete - Dec 14, 2018

Ziua de 15 Decembrie aduce pe scena Teatrului Național din Timișoara nume care au adus prin implicare și muncă deosebită valoare orașului de…

Gottlob, comuna care si-a pus amprenta in An Centenar
Gottlob
5 shares1188 views

Gottlob, comuna care si-a pus amprenta in An Centenar

Natalia Ionescu - Dec 03, 2018

Cu multe reusite, cu un brand local, cu o salina proprie, o popicarie, dar si cu un cinematograf deosebit, comuna Gottlob a adus…

Centenarul Marii Uniri, sărbătorit la Sandra
Șandra
2 shares253 views

Centenarul Marii Uniri, sărbătorit la Sandra

Silvia Fechete - Dec 02, 2018

În 1 Decembrie 2018 nu s-a sărbătorit doar Ziua Națională a României, ci și împlinirea a o sută de ani de la Marea…

comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.

mai multe articole