15 Shares 3123 Views
00:00:00
20 Nov

Salvarea de vieți în companii și instituții

Ce este primul ajutor?

Este totalitatea manevrelor de îngrijire primară în caz de boală acută sau traumă cu scopul de protejare a vieţii şi alinare a suferinţei.

Ce este un curs de prim ajutor?

Este o instruire teoretică şi practică (pe manechin, în scenarii reale), cu evaluare individuală. Persoana instruită în acordarea primului ajutor poate să recunoască nevoia de ajutor, să acorde îngrijiri folosindu-şi competenţele necesare, recunoscându-şi limitările şi să caute sprijin adiţional dacă este cazul. La curs învaţă noţiuni teoretice, capătă încredere în capacitatea proprie de a resuscita şi câştigă aptitudini practice de salvator.

 De ce curs de prim ajutor organizat de angajator?

Angajatorul are obligaţia legală de a asigura logistic primul ajutor.

 De ce ezită oamenii să acorde primul ajutor?

 1. De teama răspunderii. Deşi conform legii (95/2006): “persoanele fără pregătire medicală care acordă primul ajutor de bază în mod voluntar, pe baza indicaţiilor furnizate de un dispecerat medical sau a unor cunoştinţe în domeniul primului ajutor de bază, acţionând cu bună-credinţă şi cu intenţia de a salva viaţa sau sănătatea unei persoane, nu răspund penal sau civil.”
 2. De teama de accidentare. De aceea, înainte de orice acţiune, discutăm despre siguranţa salvatorului. 3. De teama de contaminare cu boli transmisibile şi dezgust. Motiv pentru care se folosesc batista salvatorului, masca de resuscitare şi mănuşi.
 3. De teama de a nu face mai mult rău. La curs se învaţă riscul calculat, pentru a nu agrava starea victimei.
 4. Din nepăsare şi neinstruire. Dar dincolo de simţul civic şi gesturile profund umane de ajutorare, imaginaţi-vă că aveţi în faţă propriul copil, rănit. Sau un accident colectiv, în care sunt răniţi prieteni şi colegi. Viaţa lor poate depinde de câteva gesturi simple. Chiar în cazul cel mai grav, când este nevoie de resuscitare: apăsând corect pieptului victimei, fără alte dispozitive prezente, putem menţine în viaţă creierul şi inima victimei până soseşte ambulanţa, crescând rata de supravieţuire de la 0 la 70%.

Câteva exemple de manevre de bază

 1. Extragerea victimei: se face doar în caz de pericol iminent, prin tragere dinspre picioare sau prin ridicare (manevra Rautek).
 2. O victimă aflată cu faţa în jos: trebuie întoarsă cu faţa în sus, pentru a vedea dacă este conştientă şi dacă respiră, sprijinindu-i capul. Deschiderea căilor aeriene se face înclinând uşor capul pe spate cu o mână pe fruntea victimei şi ridicându-i bărbia. Verificarea respiraţiei se face privind pieptul, ascultând gura şi simţind aerul expirat de victimă.
 3. O victimă aflată în stare de inconştienţă şi care respiră normal: trebuie aşezată pe o parte (poziţia laterală de siguranţă) pentru a evita asfixia prin „înghiţirea limbii” sau cu propria vomă. Este primul ajutor în caz de leşin, beţie etanolică sau criză de epilepsie.
 4. În caz de sufocare cu alimente: se bate uşor cu palma victima între umeri de 5 ori; dacă bătăile pe spate nu sunt eficiente, se efectuează compresiuni abdominale de până la 5 ori (maneva Heimlich, pe la spatele victimei, cu pumnul la mijlocul distanţei dintre buric şi stern); dacă nu se eliberează traheea, se continuă alternând 5 bătăi pe spate cu 5 compresiuni abdominale.
 5. În caz de înec (pătrunderea de lichid în căile aeriene): se încearcă scoaterea imediată a victimei din apă şi i se verifică respiraţia; dacă victima nu respiră, se efectuează 5 ventilaţii artificiale, urmate de 1 minut de suport vital de bază (30 compresii : 2 ventilaţii artificiale), se sună la 112 şi se continuă resuscitarea.
 6. În caz de hemoragie: se aplică presiune direct pe rană, apoi se efectuează pansamentul compresiv sau se aplică garou în caz de hemoragii masive (amputaţii).
 7. În caz de arsură: se răceşte imediat doar zona afectată cel puţin 10 minute, cu jet uşor de apă călduţă. Dacă au apărut vezicule: se protejează zona arsă folosind bandaje.
 8. În caz de plagă: se spală zona cu soluţii dezinfectante; în rană se toarnă apă oxigenată 3% apoi se efectuează pansament local cu comprese sterile de tifon, faşă de tifon şi leucoplast.
 9. Entorsele grave, luxaţiile şi fracturile: se imobilizează provizoriu într-o poziţie nedureroasă cu bandaj triunghiular, faşă elastică, eventual atele şi trebuie să ajungă la spital; nu se pun oasele la loc (pentru a nu leza nervii).
 10. În caz de criză de astm bronşic: se administrează victimei cât mai repede inhalator sprayul cu bronhodilatatorul de urgenţă propriu; se calmează şi încurajează victima să respire rar, adânc, se aşează în poziţie şezândă; dacă starea victimei nu se ameliorează, se continuă cu bronhodilatatorul 1 puf / la fiecare minut, 10 minute; dacă starea victimei nu se ameliorează în 10 minute sau se agravează, se sună la 112.
 11. În caz de infarct miocardic (durere mare de piept): se dă victimei imediat să mestece o Aspirină, se sună la 112; se dă victimei să ţină sub limbă un comprimat de Nitroglicerină. Dacă victima ajunge în stare de inconştienţă şi nu mai respiră normal: are nevoie de resuscitare cardiopulmonară şi cerebrală. Se poziţionează imediat podul palmei în centrul pieptului victimei şi degetele împreunate, cu coatele întinse, perpendicular şi se apasă pieptul aproximativ 5 cm. După ce sternul urcă la loc, se repetă mişcarea cu frecvenţa de 100 – 120 / minut. După 30 compresii se deschid din nou căile aeriene, se pensează nasul, se inspiră normal, se pun buzele etanş în jurul gurii victimei, se suflă constant 1 secundă, până pieptul victimei se ridică (1 cm), se lasă toracele să se relaxeze, şi se repetă încă o dată. Se continuă cu compresii ritmice toracice şi ventilaţii artificiale în raport de 30 : 2, până ajunge ambulanţa. Dacă salvatorul nu poate să facă ventilaţii, se acceptă măcar compresii toracice corecte, neîntrerupte – continue. Dacă în preajmă este disponibil un defibrilator automat extern, se utilizează conform trainingului.

ai putea fi interesat

Cupa ”Pro”, la Sânandrei
Evenimente
0 shares606 views

Cupa ”Pro”, la Sânandrei

Silvia Fechete - Aug 07, 2019

Comuna Sânandrei va fi în acest sfârșit de săptămână gazda unui eveniment fotbalistic important. La inițiativa doamnei Mirela Onețiu o bună parte din…

Mare festival la Gottlob
Uncategorized
0 shares1282 views

Mare festival la Gottlob

Natalia Ionescu - Jul 30, 2019

O sărbătoare de tradiție va avea loc în acest sfârșit de săptămână la Gottlob. Ajuns la cea de-a XI-a ediție, Festivalul Lubeniței se…

Transportul public pe apă face ”valuri” printre timișoreni
Uncategorized
0 shares376 views

Transportul public pe apă face ”valuri” printre timișoreni

Natalia Ionescu - Jul 29, 2019

Timișorenii au manifestat un interes deosebit pentru transportul public pe apă. Introdus în premieră națională , în urmă cu un an, acest gen…

comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.

mai multe articole