8 Shares 6260 Views
00:00:00
26 Feb

“Șandra este o comună model” Luchian Savu- primar

Nu a trecut multă vreme de când l-am cunoscut pe domnul primar Luchian Savu, dar de la dânsul pot să spun că am învățat un lucru esențial, și anume că eficiența  depinde de organizare și planificare. Un program bine structurat dă rezultate, iar comuna Șandra este dovada vie că așa e. Pentru asta e nevoie ca mereu să fii la curent cu tot ce se întâmplă, lucru pe care domnul primar îl și îndeplinește.  Am aflat de participarea domniei sale la Forumul Administrației Publice Locale și l-am provocat la dialog pentru a afla noutățile.

Domnule primar, nici nu v-ați întors bine de la întâlnirea de la București că deja sunteți la datorie. Fiind și noi curioși de ce s-a discutat acolo, v-am oprit din treburi și vă cerem jumătate de oră de givan. Spuneți-mi, ce se întâmplat acolo?

S-au stabilit comisii de lucru pe durata a două zile la care au participat primul-ministru și miniștii. S-a discutat asupra modificărilor unor legi în ceea ce privește administrația publică locală. S-a adus în discuție foarte mult realizarea reorganizării administrative, a descentralizări.

Este o temă care se tot discută, domnule primar, care a fost concluzia?

E o promisiune a tuturor guvernanților că se va realiza. Sperăm de data asta că se va îndeplini. Au fost acum discuții mai tehnice și mai aplicate pe subiectele care pe noi ne interesează foarte mult,spre exemplu modificarea legii 215.

Din experiența de până acum, câte din lucrurile discutate la aceste întâlniri s-au pus în practică?

În foarte mică măsură s-au pus în practică. De data aceasta forumul a fost organizat de Ministerul Dezvoltării Regionale prin Vasile Dâncu, care înțelege mai bine administrația locală. Pe noi ne interesează ca primăriile să devină funcționale, să înceteze oamenii a se plimba pe la alte centre. Dacă nu mă înșel s-a și pus în practică o ordonanță după întâlnirea noastră cu acele taxe pentru adeverințe.

Care a fost cea mai arzătoare dorință a edililor întruniți acolo?

În primul rând problema salarizării din administrații. Se vrea performanță pe proiecte, în special pe cele europene,  iar funcționarii se trezesc că pe același salar se dublează volumul de muncă. Am lucrat pe comisii, asta a fost foarte important. De exemplu pe partea de agricultură am discutat despre pășunat, iar pe finanțe am discutat despre acea procedură complicată cu sistemul pilot de implementare. După aceea pe partea de achiziții credem noi că trebuie mult modificată și simplificată legea. Ar fi mai potrivit să nu căutăm prețul cel mai scăzut, ar trebui introduse niște standarde cost- calitate, raport între preț-calitate, pentru că vedeți, noi suntem trași de multe ori la răspundere asupra calității, atât de către cetățeni, cât și de celelalte organe de control, dar atunci când iei prețul cel mai scăzut, lucrarea lasă mult de dorit.

 

Cum a reacționat primul ministru la dorințele dumneavoastră?

Mie mi s-a părut bine intenționat. El vine cu experiență de afară și încearcă să o adapteze nevoilor sau problemelor care se regăsesc la noi.

Ați vorbit cu dânsul, ce impresie v-a făcut?

Nu a fost prima întâlnire. Ne cunoaștem de când a fost ministru. Am mai avut întâlniri cu el, este deschis la discuții. Am plecat cu o impresie destul de bună. Mi-a plăcut modul în care s-a pus problema, forumul a fost foarte bine organizat. Ne-am exprimat liber, toți primari au putut să-și expună toate problemele. Au fost în jur de o mie de edili.  Ne dorim ca problemele noastre să-și găsească rezolvare pentru că începând din 1990 tot asta se dorește, reorganizare, descentralizare, eficiență în administrație.

Dumneavoastră sunteți optimist, credeți să se va întâmpla?

Eu tot timpul am fost optimist și ne obligă și funcția să fim astfel pentru că oamenii au așteptări. Așteptările oamenilor trebuie să se transforme, la Șandra, în bine și spun eu că suntem pe drumul cel bun. S-au făcut multe modificări legislative care vin în sprijinul nostru.  Și dacă tot vorbim de realizări, vă mai spun că  la 1 decembrie vreau să inaugurez Serviciul de Evidență al Populației, locația este deja pregătită. Nu va mai merge omul să-și facă buletinul la Timișoara și-l va putea face la Șandra. Apoi îmi doresc un Centru Medical de Permanență, clădirea este reabilitată, așteaptă să fie ocupată de către medici.

Tot anul acesta va fi gata si acest centru?

Asta nu mai depinde de mine, depinde de Casa de Asigurări de Sănătate. Vor fi cinci medici, cinci asistenți, gardă în permanență și va funcționa non-stop. Eu consider că este important ca o localitate din mediul rural  să aibă un asemenea seriviciu, în orașe, spre exemplu sunt spitale, dar aici, la sat, câteva minute pot fi fatale pentru om.

Deci toți cei care sunt asigurați prin Casa de Asigurări de Sănătate vor beneficia de acest serviciu gratuit.

Da. Exact!

V-ați întors recent și de la întâlnirea Asociației Comunelor din România. Ce s-a întâmplat acolo?

Acolo ca în fiecare an avem întâlniri care se fac premergătoare alegerilor care vor fi în toamnă. Am stabilit, la fel, niște comisii de lucru, am lucrat pe comisiile respective și prin această asociație încercăm să creăm o unitate între edilii localităților. Noi vrem să dezvoltăm satul românesc, acesta este ideea. Ne dorim ca până în 2018 fiecare localitate să fie acoperită de apă și canal.

Ați vizitat în cadrul asociației vreo comună pe care o puteți da ca exemplu, o comună model?

Și Șandra este o comună model , parcă niciuna nu e mai frumoasă.

ai putea fi interesat

“Fiecare tânăr merită să crească și să se dezvolte într-o comunitate sănătoasă, într-un societate funcțională” Nicolae Birău
Politică
5 shares1149 views

“Fiecare tânăr merită să crească și să se dezvolte într-o comunitate sănătoasă, într-un societate funcțională” Nicolae Birău

Natalia Ionescu - Nov 25, 2020

Cu multe proiecte realizate, dar și cu planuri serioase de viitor, coordonatorul Pro România Timiș își ia în serios candidatura la funcția de…

“Vrem să ne asigurăm astfel că fiecare român are un venit cu care își poate asigura cel puțin mâncare și medicamente” Adrian Pau
Politică
1 shares1564 views

“Vrem să ne asigurăm astfel că fiecare român are un venit cu care își poate asigura cel puțin mâncare și medicamente” Adrian Pau

Natalia Ionescu - Nov 15, 2020

Adrian Pau, candidat Pro România Timiș la Camera Deputaților sublinează importanța proiectelor pe care formațiunea politică din care face parte și le asumă:…

Deputatul Adrian Pau, preocupat de criza sanitara
Politică
4 shares673 views

Deputatul Adrian Pau, preocupat de criza sanitara

Natalia Ionescu - Nov 12, 2020

Criza sanitară şi economică în care se află România îl preocupă de deputatul Adrian Pau, care vrea încă un mandat. Are şi soluţii,…

comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.

mai multe articole