11 Shares 2986 Views
00:00:00
23 Sep

Șandra în zi de sărbătoare

Soarele a ieșit de la primele ore ale dimineții și chiar dacă norii de ploaie l-au împiedicat din când în când să se arate, ziua de 3 mai a fost una călduroasă. O căldură sufletească rezultată dintr-o uniune între oameni cum rar întâlnești. Zeci de șvabi sau adunat în curtea primăriei învăluiți de emoția reîntâlnirii.  I-am privit cu plăcere, iar de acolo am plecat pe jos spre biserică, așa cum se făcea procesiunea pe vremuri, timp în care am stat de vorbă cu domnul primar Luchian Savu și am aflat mai multe despre evenimentul la care urma să iau parte:

Începând de anul acesta la 3 mai sărbătorim ziua onomastică a comunei Șandra. În această dată a luat ființă această comună, episcopul de Zagreb a fost împroprietărit cu 133 de parcele pentru a așea această frumoasă localitate. Frumoasă și unicată, spun eu, drept dovadă că am și făcut solicitare la UNESCO pentru ca Șandra să intre în patrimoniu, lucrul acesta ne-ar ajuta foarte mult în derularea proiectelor pe fonduri europene. Biserica este chiar în centru, iar de la biserică, oricare stradă dacă ai măsura-o distanța către locașul de cult este aceeași. Anul trecut la întâlnirea din Germania le-am făcut o promisiune celor plecați de aici și anume că vom ține această sărbătoare, propunerea a trecut prin Consiliul Local, iar de anul acesta ziua de 3 mai este ziua onomastică a comunei și ne dorim ca aceasta să devină o tradiție. Aici se realiza pe vremuri o procesiune, era cea mai mare întâlnire din Banat, veneau toți șvabii pe jos și parcurgeau această distanță, iar la urmă era kirwei. Au venit de data aceasta în jur de cincizeci de persoane, care vor lua parte la slujbă la biserică, apoi la depunerea de coroane la monument și în cele din urmă la căminul cultural unde va avea loc un spectacol artistic cu dansuri și muzică șvăbească.

Unul dintre invitații pătruns de amintiri, dar și încântat de eveniment a fost chiar președintele Asociației Șvabilor din Șandra, care la începutul spectacolului a ținut o cuvântare în numele celor prezenți:

M-am bucurat foarte mult când am fost invitat să particip la acest eveniment, o mare sărbătoare a comunei unde m-am născut. Noi, cei care locuim acum departe de locul nașterii ne bucură să vedem că se continuă tradiția de a sărbătorii ziua de 3 mai, ziua comunei. Felicit conducerea primăriei și a bisericilor că dau o asemenea importanță acestei zile. Astăzi, am revenit în locul în care m-am născut, m-am dus la grădiniță, la școală, m-am plimbat pe străzile comunei și în fața ochilor mei s-a derulat filmul amintirilor. Am constat că în cei treizeci și nouă de ani de când am plecat, fața comunei s-a schimbat, iar Șandra a rămas un sat unic și deosebit.

O prezență remarcabilă, peste care nu am putut trece a fost cea a domnului prof.conf.univ. doctor biolog Miladin Iacovlev, fost director al școlii din Șandra.

Am condus școala din Șandra timp de treisprezece ani de zile, pot să spun că cea mai frumoasă perioadă a vieții mele a fost aici, pentru că aici mi-am întemeiat familia, mi-am cunoscut soția care era profesoară de matematică și aici s-a născut fiul meu, în casa de nașteri, unde este biblioteca acum. Am venit la 21 de ani și am plecat la 35 de ani. Mi-e foarte dragă această așezare, s-a schimbat mult în bine, dar și înainte era o ordine și o înțelegere foarte mare între locuitori. Mă bucur că am putut participa la această minunată zi și mă bucur că domnul primar a organizat acest eveniment. Le doresc tuturor locuitorilor din Șandra sănătate și numai bine.

Dansuri șvăbești, oaspeți de seama și veselie mare, sunt doar câteva cuvinte care ar putea descrie atmosfera unei zile care va fi de neuitat pentru zeci de persoane venite de peste hotare în cinstea anilor trecuți. Am cunoscut persoane cu povești fascinante, povești pe care vi le voi dezvalui în numerele următoare ale ”Cronicii de Șandra”, dar până atunci mă pregătesc să închei cu declarația domnului primar Nicolae Robu, un oaspete de seama, prezent la eveniment:

Am dat curs imediat invitației domnului primar de a fi în Șandra la această sărbătoare frumoasă, pentru că am o prețuire deosebită pentru dânsul, este un om foarte serios, un om care a făcut dovada capacității sale și care face lucruri deosebite, mă bucur că suntem colegi. Astăzi, participă un număr important de cetățeni care la ora actuală trăiesc în Germania și care vor să păstreze legăturile cu comuna natală și totodată obiceiurile foarte frumoase care au existat și din fericire mai dăinuie. Eu cred că este foarte important să ținem la tradițiile noastre și mai ales la aceste tradiții superbe din Banat, tradiții în care cetățeni de diferite etnii au conviețuit într-o armonie demnă de luat ca exemplu oriunde în lume și au împărtășit fiecare celorlalți din propriile valori și au învățat fiecare de la ceilalți  ce era de învățat și poate au știut să nu facă ce au văzut negativ în alte părți, că până la urmă oameni suntem și toți mai greșim, nimeni nu-i perfect pe lumea asta.  

 

 

 

ai putea fi interesat

Cupa ”Pro”, la Sânandrei
Evenimente
0 shares417 views

Cupa ”Pro”, la Sânandrei

Silvia Fechete - Aug 07, 2019

Comuna Sânandrei va fi în acest sfârșit de săptămână gazda unui eveniment fotbalistic important. La inițiativa doamnei Mirela Onețiu o bună parte din…

Mare festival la Gottlob
Uncategorized
0 shares1150 views

Mare festival la Gottlob

Natalia Ionescu - Jul 30, 2019

O sărbătoare de tradiție va avea loc în acest sfârșit de săptămână la Gottlob. Ajuns la cea de-a XI-a ediție, Festivalul Lubeniței se…

Transportul public pe apă face ”valuri” printre timișoreni
Uncategorized
0 shares253 views

Transportul public pe apă face ”valuri” printre timișoreni

Natalia Ionescu - Jul 29, 2019

Timișorenii au manifestat un interes deosebit pentru transportul public pe apă. Introdus în premieră națională , în urmă cu un an, acest gen…

comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.

mai multe articole