11 Shares 2304 Views
00:00:00
25 Feb

Ziua Națională la Periam

1 decembrie marchează Marea Unire a Principatelor, la 1918, la Alba Iulia, când Transilvania și Banatul au revenit patriei mamă. Ulterior, puțin mai târziu, Basarabia și Bucovina au revenit în interiorul granițelor României. O zi cu o încărcătură specială, o zi de mare însemnătate pentru întreg poporul, o zi pe care locuitorii comunei Periam au fost invitați să o serbeze în centrul comunei, în răsunet de cântec patriotic.


În cinstea acestui moment, la Periam a avut loc programul cultural artistic ”La mulți ani, România!”. Întreaga zi a fost presărată cu cântece de aleasă simțire. A avut loc renumitul concurs de gastonomie ”Cel mai gustos ceaun cu fasole”. N-a lipsit din program un scurt ”Te deum”, cuvântul oficialităților, iar spre după masă, frumosul moment de recital al ansamblului ”Muguri de Tezaur”. Au încheiat ziua, cu un spectacol folcloric, formația ”Universal Band”.

Am ajuns la Periam la ora 13, atunci când s-a anunțat începutul spectacolului cultural. O mare de oameni s-a strâns în centrul localității. Copii și vârstnici, cu toții au îndurat frigul zilei de 1 decembrie pentru a celebra așa cum se cuvine, alături de concetățenii lor, momentul, și pentru a degusta din fasolea cu cârnaț pregătită, special pentru ei. M-am îngrămădit și eu prin mulțime, o dată pentru a surprinde momente savuroase cu participanții la concursul ”Cel mai gustos ceaun cu fasole”,pentru a trage cu ochiul la juriu și pentru a descoperi câștigătorul. Invitat pentru a premia participanții a fost Ionuț Popa, antrenorul ACS Poli Timișoara: Trec an de an prin Periam pentru că sunt din localitatea vecină, Pesac. Astăzi, am fost invitat să degust bucatele și să dau verdictul. Am gustat din fiecare porție și am făcut un clasament. Alături de celelalte persoane din juriu am ales câștigătorul, dar vreau să vă spun că toate au fost gătite excepțional și, pe această cale, îi felicit. Au fost cinci feluri. Fasolea cu numărul cinci a ieșit pe primul loc, a spus tehnicianul.

După cuvântul de deschidere al domnului primar Cornel Dumitraș au urmat slujba religioasă și prestația artistică a ansamblului folcloric ”Muguri de Tezaur” sub îndrumarea doamnei Pompilia Vătavu. Apoi a avut loc premierea concursului despre care am pomenit puțin mai sus, concurs câstigat de domnul Sergiu Dărău . Atmosfera a fost întreținută cu cântece populare, de către interpretul Silivan Covaci, împreună cu formația Universal Band.

Am aflat că nu e pentru prima dată când se organizează la Periam acest eveniment, este deja tradiție. Mulți din cei prezenți au luat parte an de an, pentru a intona, în deschidere, imnul țării noastre. Am fost curioasă de părerile lor și am stat cu ei la givan:

Laura Săraru: Ne-am mutat de trei ani în Periam. E frumos, e prima dată când particip la sărbătoare. Este foarte bine că și într-o comună se face asta. Inițiativa este de lăudat. Să nu uităm că suntem români.

Ion Nistea: Sunt cetățean al poporului român. Trăiască România! Trebuie să fim mai uniți, acesta este gândul meu în ziua de 1 decembrie. E foarte bine că se ține în comuna noastră un asemenea eveniment.

Și părerile au continuat, toate în aceeași direcție. Inițiativa domnului primar Cornel Dumitraș a fost pe placul celor din comună. După binecuvântarea dată de preotul ortodox precum și de cel greco-catolic, domnul primar a ținut să le mulțumească celor aflați acolo pentru susținerea  lor, dar și pentru răbdarea oferită de la an la an: Această zi trebuie celebrată așa cum se cuvine. Nu trebuie să ne uităm istoria și nici să neglijăm momentele importante. Gândul meu este la țară și la concetățenii mei. Sună a clișeu această frază, dar, tot ce fac, fac pentru a ne fi mai bine, iar spre final de an vreau să le transmit cele mai sincere gânduri ale mele, și tot ceea ce-mi doresc mie, le doresc și lor. Multă sănătate și fericire!

ai putea fi interesat

Sandra- planuri de inceput de an
Șandra
2 shares2844 views

Sandra- planuri de inceput de an

Silvia Fechete - Feb 07, 2018

Cu peste 90 % din drumuri asfaltate, comuna Sandra continua sa fie data drept exemplu pozitiv atunci cand vorbim de infrastructura. "Vrem sa…

Daruri pentru elevii din Șandra. Află cine a fost Moș Crăciun
Șandra
2 shares587 views

Daruri pentru elevii din Șandra. Află cine a fost Moș Crăciun

Natalia Ionescu - Dec 15, 2017

Moș Crăciun s-a oprit în apropierea sfintelor sărbători la elevii Școlii Gimnaziale Șandra. Domnul primar Luchian Savu nu a lăsat ca acest an…

comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.

mai multe articole