0 Shares 926 Views
00:00:00
20 Sep

Încă un pas înspre cunoașterea vieții și operei lui San Gerardo Sagredo

”Simpozionul Internațional Sf Gerard al Cendaului” și-a adăugat, toamna aceasta, încă o ediție în istoric, cea care a avut loc vineri, 25 noiembrie, la Universitatea de Vest Timișoara dorind să aducă mai multe precizări în domeniul ”Școală și metodă”, care a fost tema propusă acum. Manifestarea academică a beneficiat de sprijinul Consiliului Județean Timiș (ceea ce nu miră pe nimeni, cel al cărui nume se află pe afiș fiind fondatorul Diecezei Romano Catolice de Cenad), și l-a avut drept principal organizator pe conf. dr. Claudiu Mesaroș, de la Universitatea de Vest Timișoara.

Au participat, cu lucrări dar și schimbând idei cu cei interesați, din public, cercetători din Europa de Est. Dacă ”Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Theodosie” încă adună laolaltă numeroase minți, de mai bine de 100 de ani, iată că Sf Gerard al Cenadului, Gerhard sau Gerardo Sagredo – în funcție de opțiunile vorbitorului – reușește să fie interesant celor de acum, după o mie de ani de la fascinantul său drum pe meleagurile noastre, atât prin viața cât și prin opera sa, singura lucrare păstrată fiind ”Deliberatio supra hymnumtriumpuerorum”. Să reamintim că, atunci când vorbim despre Dieceza de Cenad, este vorba despre Dieceza Romano-Catolică de Timișoara – măcar în parte.

Care, în fapt, și acum, în 2016, ar fi putut să se numească ”de Cenad” , așa cum a fost cunoscută timp de sute de ani. Dar răsucirile istoriei au făcut ca romano-catolicii din Banatul Românesc să nu fie moștenitori ai structurii bisericești ce a fost înființată de episcopul Gerardo Sagredo, acum o mie de ani – în ciuda faptului că locul în care episcopul – și sfântul – Gerardo Sagredo și-a avut scaunul episcopal, Cenadul românesc, se află, astăzi, pe teritoriu românesc. În 1930, Dieceza de Cenad, înființată în 1030, devine Dieceza de Timișoara, explicația ”de Cenad” rămânând în afara României, pentru celelalte entități care, inițial, formau această unitate bisericească.

O istorie de 900 de ani dispare, brusc, din spatele unei instituții din Banatul Românesc, de ne luăm după noile scripte. Este decizia Vaticanului. Cu toate acestea, nou-înființata entitate nu uită filiația cu venețianul Gerardo Sagredo, episcop,precum și sfânt al actualei Biserici Catolice, el având biserici care-i sunt dedicate, în această ”nou înființată dieceză”, unde există și sărbătorire asa, cu fastul cuvenit, în 24 septembrie, ziua martiriului, sfântului, a celui care este părintele spiritual al diecezei. Așadar, Gerardo, abate benedictin din Veneția, ajunge în Ungaria, la curtea Regelui Ștefan, și devine profesorul fiului lui, Emeric. Mai apoi, el este trimis la Cenad, ca prim episcop al acestei zone. Se remarcă prin munca sa de creștinare a celor care încă erau în afara acestui curent religios. În 1046 este omorât, la Budapesta. Corpul său rămâne acolo, o vreme, apoi ajunge la Cenad, apoi, din secolul XIV, oasele sale se află în Biserica Santa Maria e San Donato din Murano, de lângă Veneția. Simpozionul a început prin lansarea volumului ”Viața și opera Sfântului Gerard de Cenad – Studii”, coordonat de Claudiu Mesaroș, și cuprinde câteva dintre studiile care au fost prezentate la edițiile anterioare ale manifestării.

Proiectul a fost realizat de către Asociația Culturală Contrasens în parteneriat cu Centrul de Cercetare în Istoriografie Filosofică și Filosofia Imaginarului, având drept co-finanțator Administrația Fondului Cultural Național. Dintre lucrările prezentate, despre aspectele particulare ale traducerii din latină în română a lucrării ”Deliberatio supra hymnumtriumpuerorum” a vorbit cercetătorul Marius Ivașcu, fiind completat, prin lucrarea următoare, a lui Claudiu Mesaroș, legată de uzul unor noțiuni filosofice, în aceeași operă. Discuții interesante au avut loc pe marginea lucrărilor prezentate de prof. Toth Janos și prof. Alexander Kremer, atât legat de rolul Bisericii în abordarea problemelor mediului precum și despre felul în care se formează, în Ungaria de azi, un intelectual, în cadrul unei universități, și care sunt provocările și obstacolele cărora trebuie să le facă față. Un panel interesant a fost cel numit generic ”Trup și suflet”- ideile prezentate construindu-se atât pe marginea perioadei în care a trăit Gerardo Sagredo precum și fiind legate de relicvele sale. Prof. Marius Țepelea, de la Universitatea Oradea, a vorbit despre Patriarhiile Estice din secolele IX și X și despre Marea Schismă, și și-a spus părerea referitor la încadrarea lui Gerardo Sagredo în una sau alta dintre ramurile creștinismului, așa cum le vedem acum. Au fost prezentate și mai multe probleme antropologice, care au apărut odată cu cercetarea din 1991 asupra oaselor care se află în masa altarului din Biserica Santa Maria e San Donato din Murano, investigație cerută de patriarhul de atunci al Veneției, cardinalul Marco Ce, în urma solicitării credincioșilor unguri de a li se oferi relicvele principale ale lui Gerardo Sagredo.

Rezultatul acestei cercetări a fost puțin cunoscut, vreme de un sfert de secol, el ajungând doar vara aceasta chiar și la cel care a fost paroh acolo pe vremea investigației. În cadrul simpozionului s-a vorbit despre imposibilitatea de a se ști căruia dintre cele trei schelete aparțin relicvele care sunt atribuite, azi, lui Gerardo Sagredo, și care se află la diferite biserici din Lagună și din lume. De asemenea, a fost oferit și exemplu lunei relicve ce fusese în cadradă greșit, vreme de o jumătate de mileniu, până la cercetarea ce a avut loc cu ajutorul Erasmus Placements și al Universității de Vest Timișoara, în colaborare cu Universitatea Ca Foscari Veneția.

Ramona Băluțescu

ai putea fi interesat

Elite Business Women la Timisoara
Evenimente
3 shares439 views

Elite Business Women la Timisoara

Silvia Fechete - Sep 04, 2018

“ELITE Business Women reprezintă un proiect revoluționar de educație antreprenorială în care am îndrăznit și am crezut, am investit timp și suflet pentru…

Emotional Intelligence Summit, Romania 2018 cu Dr Natanael Costea si Kirsti Gwyn
Evenimente
0 shares315 views

Emotional Intelligence Summit, Romania 2018 cu Dr Natanael Costea si Kirsti Gwyn

Silvia Fechete - Jun 27, 2018

Cum se pot pregati directorii, CEO, managerii si liderii pentru Noua Economie Mondiala dezvoltand Inteligenta Emotionala, un subiect care nu poate fi ignorat…

Povestea Anisoarei si a celor doi baieti ai ei sustinuta de oameni cu suflet mare
Evenimente
2 shares625 views

Povestea Anisoarei si a celor doi baieti ai ei sustinuta de oameni cu suflet mare

Silvia Fechete - May 25, 2018

De multe ori, faptele bune încep cu o poveste tristă. Doar că, de data aceasta, povestea este despre curaj, implicare şi dragoste necondiţionată.…

comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.

mai multe articole