2 Shares 2200 Views
00:00:00
12 Nov

Ambasadorii Sperantei, campioni la interventie timpurie

Aș putea spune că povestea Fundației de Abilitare ”Speranța” din Timișoara trece mai departe de speranță. Ajunge la acțiune și merge mai departe. Merge până acolo unde se întalnesc zâmbete, se găsește sprijin și se crează legături aparte.

”E o altă lume, o lume mai bună”, îmi spune Anca Menina Danci- directorul executiv al fundației. O cred pe cuvânt. O cred și când îmi spune că lumea o întreabă des dacă nu e prea multă suferință acolo și ea spune că nu.

”Aici am descoperit copii care știu să ofere dragoste fără preț, am descoperit părinți extraordinari, cerebrali, cu care poți să faci echipă, am descoperit terapeuți extrem de dedicați. Am descoperit o altă lume în care mă regăsesc perfect. Cred că așa a fost să fie, pentru că acum am direcția clară pentru copilul meu.”

Aflu de la ea că, aici, determinarea este constagioasă și că pe o parte din cei aproape o sută de copii ”adoptați” de centru, i-a transformat în campioni.

”Copiii aceștia au adus medalia de aur pentru România. Au ajuns să facă performanță, cu ajutorul kinetoterapeutului Marius Pârjol, care este un adevărat profesionist. În fiecare an venim cu aur de la competitiile Special Olympics International la care participăm. Ne mândrim cu acești copii campioni.”

Copiii de la Fundația de Abilitare Speranța s-au întors acasă cu 16 medalii. Andrei Cupșa, Alexandru Țurcanu, Alexandru Toma, Cristian Mărculescu, Călin Cîrsmar și Timotei Julei au adus la Timișoara 3 medalii de aur, 6 medalii de argint și 7 medalii de bronz.

Integrarea în societate a copiilor cu nevoi speciale nu este o muncă ușoară, însă o mână de oameni se încăpățânează să ducă această muncă mai departe de peste douăzeci și cinci de ani.

Aflu că Fundația de Abilitare Speranța este singurul centru din Timișoara acreditat pentru intervenție timpurie. Copiii cu nevoi speciale care sunt diagnosticați în fază incipientă, ajung aici, iar prin terapie reușesc să se integreze în grădiniță și să ajungă mai apoi la școală.

Din păcate lipsește sprijinul instituțiilor de stat. De câțiva ani se încearcă obținerea unui teren de la primăria Timișoara pentru construirea unei fundații, însă lucrurile se mișcă foarte greu.

Întreb cum putem ajuta noi, cei care privim cu detașare lucrurile din afară. Anca îmi răspunde: ”Avem nevoie de susținere. Ne bucurăm când rezultatele copiilor sunt apreciate, însă ca să ajungem la performanță trebuie să fim susținuți din fază incipientă. Eu îmi doresc ca Dumnezeu să ne dea sănătate ca să putem duce această muncă mai departe.  Avem mereu nevoie de fonduri pentru a putea continua proiectele si terapiile necesare copiilor cu nevoi speciale.

Fundaţia de Abilitare „Speranţa” (FAS) este o organizaţie neguvernamentală cu aproape 25 de ani de activitate în sprijinul copiilor cu nevoi special şi al familiilor acestora, având ca misiune includerea acestor copii ȋn școli și grădiniţe obișnuite, precum și schimbarea mentalităţii și atitudinii faţă de ei.

Prin activitatea sa, Fundaţia de Abilitare „Speranţa” a adus ȋn atenţia opiniei publice și a autorităţilor competente o problematic sensibilă și puţin cunoscută, care, trecută cu vederea, poate afecta semnificativ calitatea vieţii copiilor și a familiilor acestora. De-a lungul timpului, Fundaţia de Abilitare „Speranţa” s-a implicat la nivel local, ȋn sprijinirea copiilor, prin oferirea de servicii directe adresate copiilor, părinţilor și cadrelor didactice.

ai putea fi interesat

Cupa ”Pro”, la Sânandrei
Evenimente
0 shares591 views

Cupa ”Pro”, la Sânandrei

Silvia Fechete - Aug 07, 2019

Comuna Sânandrei va fi în acest sfârșit de săptămână gazda unui eveniment fotbalistic important. La inițiativa doamnei Mirela Onețiu o bună parte din…

Mare festival la Gottlob
Uncategorized
0 shares1263 views

Mare festival la Gottlob

Natalia Ionescu - Jul 30, 2019

O sărbătoare de tradiție va avea loc în acest sfârșit de săptămână la Gottlob. Ajuns la cea de-a XI-a ediție, Festivalul Lubeniței se…

Transportul public pe apă face ”valuri” printre timișoreni
Uncategorized
0 shares359 views

Transportul public pe apă face ”valuri” printre timișoreni

Natalia Ionescu - Jul 29, 2019

Timișorenii au manifestat un interes deosebit pentru transportul public pe apă. Introdus în premieră națională , în urmă cu un an, acest gen…

comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.

mai multe articole