2 Shares 2692 Views
00:00:00
06 Dec

Ambasadorii Sperantei, campioni la interventie timpurie

Aș putea spune că povestea Fundației de Abilitare ”Speranța” din Timișoara trece mai departe de speranță. Ajunge la acțiune și merge mai departe. Merge până acolo unde se întalnesc zâmbete, se găsește sprijin și se crează legături aparte.

”E o altă lume, o lume mai bună”, îmi spune Anca Menina Danci- directorul executiv al fundației. O cred pe cuvânt. O cred și când îmi spune că lumea o întreabă des dacă nu e prea multă suferință acolo și ea spune că nu.

”Aici am descoperit copii care știu să ofere dragoste fără preț, am descoperit părinți extraordinari, cerebrali, cu care poți să faci echipă, am descoperit terapeuți extrem de dedicați. Am descoperit o altă lume în care mă regăsesc perfect. Cred că așa a fost să fie, pentru că acum am direcția clară pentru copilul meu.”

Aflu de la ea că, aici, determinarea este constagioasă și că pe o parte din cei aproape o sută de copii ”adoptați” de centru, i-a transformat în campioni.

”Copiii aceștia au adus medalia de aur pentru România. Au ajuns să facă performanță, cu ajutorul kinetoterapeutului Marius Pârjol, care este un adevărat profesionist. În fiecare an venim cu aur de la competitiile Special Olympics International la care participăm. Ne mândrim cu acești copii campioni.”

Copiii de la Fundația de Abilitare Speranța s-au întors acasă cu 16 medalii. Andrei Cupșa, Alexandru Țurcanu, Alexandru Toma, Cristian Mărculescu, Călin Cîrsmar și Timotei Julei au adus la Timișoara 3 medalii de aur, 6 medalii de argint și 7 medalii de bronz.

Integrarea în societate a copiilor cu nevoi speciale nu este o muncă ușoară, însă o mână de oameni se încăpățânează să ducă această muncă mai departe de peste douăzeci și cinci de ani.

Aflu că Fundația de Abilitare Speranța este singurul centru din Timișoara acreditat pentru intervenție timpurie. Copiii cu nevoi speciale care sunt diagnosticați în fază incipientă, ajung aici, iar prin terapie reușesc să se integreze în grădiniță și să ajungă mai apoi la școală.

Din păcate lipsește sprijinul instituțiilor de stat. De câțiva ani se încearcă obținerea unui teren de la primăria Timișoara pentru construirea unei fundații, însă lucrurile se mișcă foarte greu.

Întreb cum putem ajuta noi, cei care privim cu detașare lucrurile din afară. Anca îmi răspunde: ”Avem nevoie de susținere. Ne bucurăm când rezultatele copiilor sunt apreciate, însă ca să ajungem la performanță trebuie să fim susținuți din fază incipientă. Eu îmi doresc ca Dumnezeu să ne dea sănătate ca să putem duce această muncă mai departe.  Avem mereu nevoie de fonduri pentru a putea continua proiectele si terapiile necesare copiilor cu nevoi speciale.

Fundaţia de Abilitare „Speranţa” (FAS) este o organizaţie neguvernamentală cu aproape 25 de ani de activitate în sprijinul copiilor cu nevoi special şi al familiilor acestora, având ca misiune includerea acestor copii ȋn școli și grădiniţe obișnuite, precum și schimbarea mentalităţii și atitudinii faţă de ei.

Prin activitatea sa, Fundaţia de Abilitare „Speranţa” a adus ȋn atenţia opiniei publice și a autorităţilor competente o problematic sensibilă și puţin cunoscută, care, trecută cu vederea, poate afecta semnificativ calitatea vieţii copiilor și a familiilor acestora. De-a lungul timpului, Fundaţia de Abilitare „Speranţa” s-a implicat la nivel local, ȋn sprijinirea copiilor, prin oferirea de servicii directe adresate copiilor, părinţilor și cadrelor didactice.

ai putea fi interesat

“Fiecare tânăr merită să crească și să se dezvolte într-o comunitate sănătoasă, într-un societate funcțională” Nicolae Birău
Politică
5 shares1000 views

“Fiecare tânăr merită să crească și să se dezvolte într-o comunitate sănătoasă, într-un societate funcțională” Nicolae Birău

Natalia Ionescu - Nov 25, 2020

Cu multe proiecte realizate, dar și cu planuri serioase de viitor, coordonatorul Pro România Timiș își ia în serios candidatura la funcția de…

“Vrem să ne asigurăm astfel că fiecare român are un venit cu care își poate asigura cel puțin mâncare și medicamente” Adrian Pau
Politică
1 shares1340 views

“Vrem să ne asigurăm astfel că fiecare român are un venit cu care își poate asigura cel puțin mâncare și medicamente” Adrian Pau

Natalia Ionescu - Nov 15, 2020

Adrian Pau, candidat Pro România Timiș la Camera Deputaților sublinează importanța proiectelor pe care formațiunea politică din care face parte și le asumă:…

Este important ca în Parlament să acceadă oameni cu experiență politică, administrativă și cu realizări!
Politică
2 shares1589 views

Este important ca în Parlament să acceadă oameni cu experiență politică, administrativă și cu realizări!

Natalia Ionescu - Nov 10, 2020

Nicolae Birău, primarul comunei Variaș, consideră că e timpul să folosească experiența acumulată în folosul cetățenilor din județul Timiș. Drep dovadă, edilul va…

comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.

mai multe articole