4 Shares 2683 Views
00:00:00
20 Nov

”Produs în Banat” și povestea lui

”Produs în Banat” este numele  târgului care și-a propus să adune cât mai mulți din negustorii și meșteșugarii ăi mai vestiți din provincie. Toate bune, intenție este, dorință, la fel, de peste tot, dar …de la vorbă la faptă, cale lungă. Am stat de vorbă, după cum de obișnuiește, cu organizatorii evenimentului, care în încercarea de a face un lucru bun au dat peste o mulțime de greutăți.

 Laszlo Pacso, fondatorul Business Days: am auzit zilele acestea o mulțime de așteptări legate de acest eveniment. Vreau să clarific ce este și ce nu. Este o preocupare a Business Days de a ajuta micii producători, meșteșugari și artiștii populari de peste tot din România. Probabil că nu am ales cea mai fericită denumire cu ”Produs în Banat”. Am vrut să dăm o denumire regională, în sensul că totuși 80% din cei care sunt prezenți aici sunt din zona Banatului, dar bineînțeles nu putem opri producătorii din Suceava, sau Brașov să vină să expună dacă vor. Deci nu este un eveniment dedicat doar brandurilor tradiționale specifice Banatului, ci a tuturor meșteșugarilor și a micilor producători din această regiune. A fost o muncă titanică, pot să vă spun acum că am pierdut bani din acest eveniment, dar pentru că ne-am asumat că-i ajutăm, o să-i sprijinim cu tot ce putem. Cea mai mare dificultate a fost relația cu Casa de Cultură. Am primit aceste căsuțe foarte greu, efectiv am simțit că am fost sabotați.  Probabil că unii nu au înțeles ce înseamnă acest eveniment, menit să ajutăm pe cei care au oricum dificultăți prin meseria pe care o au. Primăria ne-a ajutat cu ce a putut. Am avut provocări din punctul de vedere al racordării la curent electric. N-am putut să pornim curentul la ora la care am promis. În rest, presa, mediul de business, societatea civilă, au sprijinit cu ce au putut acest demers. Noi am început în Cluj cu ”Produs în Transilvania”, va trebui să ne gândim  dacă este bun acest gen de denumire, pentru că avem destul de multe feedback-uri controversate și așteptări nerealiste pe care le creem prin această denumire.  Trebuie precizat că acest eveniment merge mână în mână cu Business Days pentru că este unul dintre principalele beneficii pe care le oferim expozanților, interacțiunea cu mediul de afaceri. Le oferim acces la evenimentele noastre, le aducem consultanți, investitori care sunt interesați să-i ajute să-și dezvolte afacerile de la stadiul în care sunt.

 

După ce am stabilit ce este ”Produs în Banat” ne-am oprit și pe la meșteșugarii din târg.

Diana Poruțiu: De treisprezece ani fac tot felul de obiecte hande made, dar stilul acesta cu motive tradiționale românești cam de patru ani. Le comercializăm pe internet și la diferitele târguri de acest gen care se țin prin țară. Sunt modele de cusături românești din cărțile de cusături vechi pe care le-am găsit la anticariate. Aceste modele le reproducem într-un material nou, lut polymeric se numește. Practic sunt  modelate manual, fir cu fir ca și cum am coase un goblen.Vreau să vă spun că mă aflu aici din drag de Banat, dar trebuie subliniat că nu reușim să trăim din asta, o facem mai mult din pasiune.

”Produs în Banat” ne-a scos în față una dintre cele mai iubite prezențe bănățene, pe Uica Mihai:

Dacă ar trebui să vorbim despre ce înseamnă Banatul din punct de vedere culinar, ar trebui să avem mai multe pagini de site. La noi, aici, de vreo două sute opt zeci de ani este o amestecătură de unsprezece nații care și-au împrumutat nu doar numele, nu doar materialul genetic  prin căsători mixte, ci mai ales și cel mai rapid, bucătăria, așa că tot ceea ce facem noi poate fi catalogat ”produs în Banat”, dar nu cu o autenticitate clară și specifică.  Am crescut pe valea Timișului și iubesc Banatul ca un perimetru definit al sufletului meu și vreau să vă spun că indiferent ce oferte mi s-au făcut nu am putut niciodată să-l părăsesc. Din păcate din mulțimea aceasta de puncte de vânzare sunt doar șase care au produse autentice din Banat.

Un talen aparte care ne-a atras atenția este Tibor Inași. Un om cu o răbdare de fier și cu o dorință de a ”arde” lucruri la foc mic, dacă pot să spun așa. Mai multe despre muncă lui o spun fotografiile. Iată în schimb ce spune el:

E nevoie de nouăzeci la sută răbdare și doar zece la sută talent. E ca în pictură, trasez o schiță în creion și apoi ”pictez” cu foc. Desenez de mic, iar când am descoperit că pot să fac asta a fost ca mănușa pe mână. Mângâi practic lemnul cu penița încălzită. Munca mea de două luni de zile, asta pe care o vedeți aici am evaluat-o la cinci mii de euro. Lucrările mele se vând online, trebuie să precizez că mai mult vând în străinătate decât în România. Sunt foarte mulțumit de ce am văzut aici, la Produs în Banat. Organizarea e bună, am văzut producători locali, este un lucru frumos că se întâmplă asta.

 

 

 

 

ai putea fi interesat

Cupa ”Pro”, la Sânandrei
Evenimente
0 shares606 views

Cupa ”Pro”, la Sânandrei

Silvia Fechete - Aug 07, 2019

Comuna Sânandrei va fi în acest sfârșit de săptămână gazda unui eveniment fotbalistic important. La inițiativa doamnei Mirela Onețiu o bună parte din…

Mare festival la Gottlob
Uncategorized
0 shares1282 views

Mare festival la Gottlob

Natalia Ionescu - Jul 30, 2019

O sărbătoare de tradiție va avea loc în acest sfârșit de săptămână la Gottlob. Ajuns la cea de-a XI-a ediție, Festivalul Lubeniței se…

Transportul public pe apă face ”valuri” printre timișoreni
Uncategorized
0 shares376 views

Transportul public pe apă face ”valuri” printre timișoreni

Natalia Ionescu - Jul 29, 2019

Timișorenii au manifestat un interes deosebit pentru transportul public pe apă. Introdus în premieră națională , în urmă cu un an, acest gen…

comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.

mai multe articole