2 Shares 7658 Views
00:00:00
06 Jun

Ghiroda la final de an 2017- interviu cu domnul primar Ionuț Stănușoiu

Pe final de an 2017 am stat de vorbă cu domnul primar Ionuț Stănușoiu pentru a vă comunica, vouă, celor din regiune, cum se încheie anul în comuna Ghiroda.

Domnule primar, ne apropiem de finalul anului, vă invit să facem pentru cititorii PROVINCIALULUI o retrospectivă. Care au fost cele mai importante proiecte realizate de primăria Ghiroda în anul 2017?

Am pornit anul 2017 cu peste 170 de proiecte aflate pe lista de investiții a primăriei. Deși părea o cifră cel puțin ambițioasă, majoritatea  proiectelor au fost realizate.

Asfaltarea drumului de legătură cu Timișoara (drumul de după pod), construirea a două podețe și refacerea asfaltului pe str. Lugojului, primele două străzi modernizate (rigole de scurgere ape pluviale, trotuare și accese) Sinaia și Plopilor, baza sportivă de la Ghiroda inaugurată printr-un meci eveniment între echipa noastră, ACS Ghiroda si Legende ale echipei naționale a României, refacerea integrală a suprafeței de joc a terenului din Giarmata Vii, modernizarea străzii Teilor din Giarmata Vii. S-au realizat extinderi de rețele de apă și canal. S-a pietruit un număr important de străzi , peste 60, printre care și cel de legătură cu Moșnița Veche. La Giarmata Vii s-a finalizat o nouă fântână publică în parcul de lângă terenul de fotbal.

Un alt proiect important pe care l-am coordonat a fost refacerea parcurilor din comună. Astăzi ne mândrim cu niste parcuri moderne, dotate la standardele anului 2017. În 2018 va începe execuția unui parc nou pe strada Stejarului din Ghiroda.

De asemenea, ne mândrim cu faptul că la începutul anului viitor vom finaliza extinderea proiectului de monitorizare video a localității Giarmata Vii. Astăzi, este gata în procent de peste 80%. În câteva locuri din sat am oferit cetățenilor acces wireless la internet. La finalul acestei investiții, Giarmata Vii va fi o localitate supravegheată video în totalitate. În 2018, ne propunem să realizăm același proiect și în Ghiroda.

Din punct de vedere cultural, am bifat o serie de evenimente demne de a fi menționate: Ruga satului atât în Ghiroda cât și în Giarmata Vii, Festivalul Ceaunelor, Târgul apicol și zilele comunei. ne-au călcat pragul în calitate de invitați, artiști consacrați: Direcția 5, Delia, Ruby, Dorian Popa și alții.

Înființarea Poliției Locale este încă o realizare importantă. Astăzi, 15 polițiști asigură liniștea și ordinea în comuna noastră.

Tot în acest an am achiziționat două autoutilitare Mitsubishi L200 și un WV Crafter, care au fost folosite de cei de la ADP Ghiroda, societate a Consiliului Local Ghiroda,  înființată tot anul acesta.

Sunt mai multe proiecte începute care se vor finaliza anul viitor: Asfaltare străzilor: Nouă, Scărișoara, Monaco, Păcii, Negoiu, Bucuriei și Biruinței. Pe aceste străzi s-a reușit asfaltarea, urmează să se monteze rigolele de scurgere ape pluviale.

Asfaltare legatura Numărul cu Lacului și str. Aleea Trestiei, au început lucrările, se va finaliza în primăvară.

Asfaltare Poiana Ruscă, Carpați, s-au demarat lucrările, dar se va finaliza anul viitor.

Modernizarea străzilor Ceahlău și Herculane, trotuare, rigole acoperite, podețe și accese auto, lucrările sunt începute se vor finaliza anul viitor.

Modernizarea străzii Stejarului, pe această lucrare am întâmpinat mai multe probleme care au dus la o durată mai lungă de execuție, acum stăm bine, mai avem puțin și finalizăm modernizare străzii, lucrarea cuprinde trotuare, accese auto, podețe și rigola acoperită.

E greu de gospodărit o casă, darămite o comună, cum reușiți să țineți pasul cu viteza în care Ghiroda se dezvoltă?

Ghiroda nu se dezvoltă, încă, asa cum mi-aș dori eu. Principala problemă a localității noastre a fost că marea majoritate a proiectelor a trebuit să le luăm de la zero. Mai mult, majoritatea proiectelor preluate de la vechea administrație a trebuit să le modificăm. Asta a dus la o oarecare întârziere în implementarea lor, dar astăzi pot să afirm cu tărie că suntem pe un drum bun. Ghiroda se dezvoltă natural și datorită poziției geografice. De când am preluat mandatul de primar, administrația a apăsat accelerația, ne dezvoltăm atât prin proiectele gestionate de administrația locală cât și prin anumite proiecte private de dezvoltare. O problemă reală a fost și încă mai este, multitudinea de lucruri care nu s-au făcut de-a lungul timpului. Zeci de drumuri sau străzi ne intabulate, regulamente privind diverse lucruri care n-au existat. Mare parte din ele le-am rezolvat, dar încă mai există situații care necesită mult timp și muncă pentru a fi rezolvate. Pentru a putea gestiona toate aceste proiecte, am mărit organigrama si am pus accentul pe dezvoltarea persoanelor din primărie. Motivarea financiară a acestora a dat roade, foarte mulți colegi din primărie muncesc astăzi mai mult de 8 ore pe zi, doresc să le mulțumesc pe această cale. Astăzi, suntem o echipă, fiecare își face treaba și lucrurile merg bine. La început a fost mai greu, am muncit și 17-18 ore pe zi, a fost o perioadă grea, dar a trecut. Coeziunea oamenilor din primărie, orientarea acestora către cetățean este încă un lucru pe care ar fi trebuit să îl menționez la capitolul realizări importante.

În anul 2017 , am reușit să creștem bugetul comunei cu aproximativ 25%, acest lucru cred că arată că administrația actuală își face treaba. De menționat că taxele și impozitele locale au rămas la nivelul din 2016.

Pentru anul 2018, am propus consiliului local scăderea anumitor impozite locale și aceștia au acceptat forma propusă astfel că în anul 2018 vom avea impozite scăzute pentru terenul intravilan din cele două localități.

Sunteti unul dintre primarii tineri din județ. Ați primit încrederea cetățenilor pentru a cârmui localitatea, iar implicarea de până acum se vede prin fapte. Care sunt dorințele cele mai arzătoare ale cetățenilor și ce proiecte pregătiți pe anul care vine?

Da, chiar cel mai tânăr dintre primari. Până la ora actuală cred că am făcut tot ce se putea pentru a dezvolta localitatea, dar suntem conștienți că mai avem multe de făcut. Vom continua să muncim serios, cu dedicare și profesionalism pentru a reuși să îmbunătățim calitatea vietii și pentru a schimba realitatea oamenilor din comuna noastră. Îmi doresc foarte tare să aducem Ghiroda în topul comunelor din România.

Mai concret, în luna martie, speram să avem temperaturi optime,să  continuăm lucrările începute la proiectele amintite mai sus.

Lucrări noi pentru anul 2018:

Extindere rețele de apă și canal aproximativ 6-7 km, construire Parc str. Stejarului, Construire grădinița nouă în Ghiroda, extindere apă și canal în zona de după pod, aproximativ 28 de km, modernizare clădire primărie Ghiroda, extinderea rețelelor de alimentare cu energie electrică și gaz pe mai multe străzi din comuna, asfaltarea străzilor Bradului, Dîmbovița si Speranței, modernizarea străzii Dunărea : îngropare cabluri de alimentare cu energie electrică, cablu, telefonie și iluminat public; realizare piste pentru biciclete, canalizare pluvială îngropată, trotuare și locuri de parcare longitudinale.

Încă se lucrează la licitația pentru proiectul tehnic de modernizare a unui număr de peste 75 de străzi din Ghiroda și Giarmăta Vii, împărțite în 10 loturi. Aici vorbim de îngroparea cablurilor de alimentare cu energie electrică,  trotuare, canalizare pluvială îngropată, accese auto  și piste de biciclete acolo unde este cazul.

Am enumerat aici cele mai importante proiecte, mai sunt multe altele, dar nu vrea să lungesc foarte mult lista, ne dorim să schimbam din temelii întreaga infrastructura a comunei. Avem multe de făcut, ne dorim doar ca oamenii să înțeleagă că lucrurile nu se pot face de azi pe mâine, există proceduri legale care trebuiesc respectate.

La dumneavoastră în comuna există și o activitate fotbalistică foarte intensă. Ați acordat acestui sport întâietate, iar rezultatele se văd….

În ultimii ani Primăria Ghiroda a investit o sumă considerabilă în ceea ce înseamnă infrastructură sportivă. Baza sportivă Emilian Pavel este una modernă, care ne permite să avem pretenții din partea echipei de fotbal din localitate.

Anul acesta am reușit să promovăm pentru prima dată, în liga a treia. Deși am fost la unele meciuri, recunosc că fotbalul nu este punctul meu forte, așa că de acest proiect se ocupă din partea primăriei administratorul public care, printre altele, a devenit și un mare susținător al echipei. Acesta, împreună cu reprezentanții clubului, Alin Miloș, Vlad Bura, Borchescu Daniel, Paul Codrea și Marius Poclid au reușit multe lucruri frumoase în anul care se încheie. Le mulțumesc tuturor. Vom continua să investim în sport.

ACS Ghiroda a terminat turul de campionat în primele 10 echipe, avem o echipă foarte tânără, cred că este o poziție onorabiă pentru o echipă nou promovată în divizia C. Am înființat și un club sportiv comunal, chiar în aceste zile așteptăm să primim CIS-ul de la Ministerul Tineretului și Sportului. În cadrul acestui club vom avea multe mai multe laturi sportive, ne dorim să promovăm sportul în comună, tineretul are nevoie să facă sport de orice fel, doar în acest fel putem să ne menținem sănătoși.

Revenind la fotbal, vreau să anunț pe această cale că țintim spre Divizia B. Cred că acolo ne este locul.

Vă rog să încheiem cu câteva gânduri de sărbători către concetățenii dumneavoastră și către toți cei care citesc acest material.

Îmi doresc pentru toți locuitorii comunei noastre sănătate și cât mai multe bucurii. Îi asigur ca și în anul care urmează ușa mea le va fi mereu deschisă. Voi rămâne fidel principiului „administrație eficientă în slujba cetățeanului”

Sărbători pline de iubire, speranță și credință, tuturor!

ai putea fi interesat

“Am inițiat, susținut și votat amendamentul privind scutirea plății ratelor de către agricultorii afectați de secetă” Adrian Pau
Politică
0 shares721 views

“Am inițiat, susținut și votat amendamentul privind scutirea plății ratelor de către agricultorii afectați de secetă” Adrian Pau

Natalia Ionescu - Apr 23, 2020

Parlamentul României a votat astăzi o serie de legi pentru aprobarea Ordonanțelor emise de Guvernul României în ultima perioadă, unele fiind adopate sau,…

La vremuri noi……tot noi!
Evenimente
0 shares714 views

La vremuri noi……tot noi!

Silvia Fechete - Apr 12, 2020

Astazi, aproape ca fiecare mesaj si fiecare interactiune intre oameni se incheie cu "sanatate". Chiar si cei care ne legitimeaza pe strada sau…

1.500 de viziere de protecție și 41.600 de masti chirurgicale sunt distribuite in acest weekend către cei 416 medici de familie din judetul Timis
Sănătate
0 shares1220 views

1.500 de viziere de protecție și 41.600 de masti chirurgicale sunt distribuite in acest weekend către cei 416 medici de familie din judetul Timis

Natalia Ionescu - Apr 11, 2020

Proiectul ”Responsabilitate pentru Sanatate” initiat de Asociatia Timisiensis și platforma Medici+Salvatori în sprijinul Medicilor de Familie din Timis incepe sa aiba primele ecouri sociale. Dr Ioana Vârtosu, o cunoscută antreprenoare…

comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.

mai multe articole