0 Shares 6585 Views
00:00:00
26 Feb

Interviu Florin Mihoc

„Mama a plecat de la Brăila doar pentru a mă naște în Banat!”

Florin Mihoc- moderator tv

Numele lui este legat de Timișoara, de emisiunea ”Care pe care”, și mai ales de un soi de atitudine degajată, pozitivă și energică. Într-un dialog de mai bine de o oră am putut să-l descopăr pe cel care ne-a intrat săptămânal în case pe toată perioada copilăriei. Florin Mihoc deschide ediția din septembrie cu același optimism pe care l-a transmis prin micile ecrane de-a lungul timpului. O parte din povestea lui, aici:

Atunci când spui Florin Mihoc spui automat Timișoara.

Lucrurile pe care tu le spui, mă flatează. Poate că e atât de evidentă legarea mea de Timișoara și de Banat datorită faptului că am rămas întotdeauna aici, deși am avut ocazia să plec în altă parte.

De ce nu ai plecat?

Tocmai pentru că am fost foarte atras de locurile acestea și de tot ce m-a înconjurat aici. Eu aici am orginile, aici m-am născut. Am crescut la Beregsău, abia la 7 ani am venit la Timișoara. Aici sunt toți prietenii mei, tot universul meu. Nu m-am gândit vreo clipă că aș putea să mă despart de el, fără să mă despart de fapt de felul meu de a fi. Vreau să-ți spun că până și părinții mei au fost dornici să mă nasc în Banat. După terminarea facultății tatăl meu a fost repartizat în județul Brăila. Acolo am fost conceput eu, iar mama, care îl însoțea, a hotărât ca înainte să vin pe lume să se întoarcă în Banat. Se gândeau că nu vor putea să-mi spună că sunt bănățean dacă mă voi naște acolo. Mama a plecat de la Brăila doar pentru a mă naște în Banat.

 Mi-ai spus cât de drag îți este locul copilăriei, drept dovadă că ai pus recent umărul la un eveniment ce s-a petrecut acolo în localitate.

Un fiu al satului a descoperit anul trecut că se împlinesc 700 de ani de când e atestată localitatea și a dorit să marcheze acest eveniment. A fost nevoie de această mișcare pentru a readuce la suprafață sentimentele locale. N-am crezut în momentul acela că ceea ce s-a petrecut acum un an va înflori atât de frumos. Acum există ansamblul de dansuri, cerc de poezie în grai, se constituie un muzeu, s-a scos o monografie a satului. Ce a ieșit după a fost extraordinar. Acum există o comunitate care trăiește cultural acolo, iar pentru asta îi felicit.

Avem nevoie de cultură acum mai mult ca niciodată.

Asta cred și eu. Satul românesc este într-un moment de căutare a locului în societate. Are și el provocările lui. Trebuie să se supună mersului societății.

 Le spunem provincialilor că Florin Mihoc își îngrijește grădina de la sat, cultivă legume.

Da, sunt un agricultor de ocazie, dar unul foarte conștiincios. Puțină lume știe asta. În weekend mai plec la Beregsău unde am un plaț de care mă ocup împreună cu familia. Tot ce fac acolo, fac din pasiune și uneori mă alimentez pe mine însumi spunând că asta-i sala de forță pe care aș putea să o fac în timpul săptămânii. Din păcate, nu ajung atât de des pe cât ar trebui pentru a fi un agricultor consecvent, dar vreau să spun că recolta pe care o obțin an de an este una cu care mă mândresc și e cea mai sănătoasă. Acolo în afara îngrășământului natural de la oile din comunitate nu am adăugat nimic. Am folosit metode care țin de tradiție și pe care lumea o pierde.

Ce proiecte mai are Florin Mihoc și ce face el în timpul unei săptămâni?

În timpul săptămânii mă împart așa: între a fi redactor șef la TVR Timișoara, între a fi jurnalist la TVR Timișoara, între familie. Familia e cel mai de preț pentru mine, deși de multe ori se întâmpă ca lucrurile cele mai frumoase pentru mine să primească din partea mea cel mai puțin timp. În acest moment sunt tatăl unei fetițe, mai așteptăm un nou membru în familie, care se anunță a fi un băiețel, deci nici nu vreau să mi imaginez cum va arăta lumea mea în scurt timp.

Ne întoarcem un pic la televiziune și cum ai început tu această meserie?

Aveam 20 de ani când am venit la TVR Timișoara. Eram un puști. A fost o pură întâmplare. Eram student la filologie în anul 2 și găsisem pe culoarele universității un anunț cum că se caută concurenți pentru o emisiune concurs, iar premiul cel mare era o excursie la Viena. Erau acele vremuri în care nu puteai merge la Viena oricum, îți trebuia viză. Împreună cu un grup de prieteni ne-am dus să fim concurenți, când am ajuns acolo ceilalți au fugit, iar eu fiind ultimul n-am mai putut să fug. Am rămas, am câștigat excursia, am plecat la Viena, după ce m-am întors mi s-a propus să prezint emisiunea și așa a început drumul meu în televiziune. Astăzi, cred că presa din România n-ar mai putea avea asemenea gesturi de încurajare a unui tânăr. Gândește-te că am început în 1994, „Mama a plecat de la Brăila doar pentru a mă naște în Banat!” sunt o mulțime de ani de atunci. În presă au avut loc schimbări pe care dacă le-ai analiza te-ar lua amețeala.

Care a fost perioada care ți-ai dori să se întoarcă, vremurile cele mai frumoase trăite în presă?

A fost perioada anilor ’90, când lumea stătea la coadă să cumpere ziare. Redacțiile erau pline. A fi la vremea respectivă om de presă nu era puțin lucru, desi majoritatea care lucrau pe atunci erau auto-didacți, pentru că nu existau școli de jurnalism. Dar exista pasiune.

Ai avut un mentor în toată această perioadă, în care tu ai început să te dezvolți ca jurnalist?

Nu, nu am avut de unde să aleg, ca să fiu lipsit de modestie. Nici nu oferea perioada respectivă elemente la care să te raportezi în România.

 Ce face Florin Mihoc ca să se păstreze atât de tânăr? Pentru că mă uit la tine și aș spune că timpul este cu tine mult mai îngăduitor.

Da, aud des această remarcă. Aș putea să spun că cel mai bine mă relaxez cu familia mea. Fiica mea e viața mea, cu ea îmi petrec majoritatea timpului, care din punctul meu de vedere este de neprețuit. Am norocul să am parte și de o meserie pe care să nu o iau ca pe o corvoadă. Vin la lucru cu plăcere și cred că și asta contează mult.

Te poți declara un provincial bănățean?

Da, eu nu fug de cuvântul ăsta. Pentru mine are o aură nobilă. Provincia în latină se referea la un nou teritoriu cucerit de romani. Din păcate noi reușim să dăm un sens negativ la aproape orice. Eu cred că fiecare ar trebui să ne asumăm originile și așa cum eu găsesc o mulțime de motive pentru a fi mândru că sunt bănățean, la fel vor găsi și moldovenii, și ardelenii etc.

 Vreau să încheiem cu un gând al tău către toți cititorii Provincialului.

Rămâneți voi înșivă și fiți cumpătați.

ai putea fi interesat

“Fiecare tânăr merită să crească și să se dezvolte într-o comunitate sănătoasă, într-un societate funcțională” Nicolae Birău
Politică
5 shares1149 views

“Fiecare tânăr merită să crească și să se dezvolte într-o comunitate sănătoasă, într-un societate funcțională” Nicolae Birău

Natalia Ionescu - Nov 25, 2020

Cu multe proiecte realizate, dar și cu planuri serioase de viitor, coordonatorul Pro România Timiș își ia în serios candidatura la funcția de…

“Vrem să ne asigurăm astfel că fiecare român are un venit cu care își poate asigura cel puțin mâncare și medicamente” Adrian Pau
Politică
1 shares1564 views

“Vrem să ne asigurăm astfel că fiecare român are un venit cu care își poate asigura cel puțin mâncare și medicamente” Adrian Pau

Natalia Ionescu - Nov 15, 2020

Adrian Pau, candidat Pro România Timiș la Camera Deputaților sublinează importanța proiectelor pe care formațiunea politică din care face parte și le asumă:…

Deputatul Adrian Pau, preocupat de criza sanitara
Politică
4 shares673 views

Deputatul Adrian Pau, preocupat de criza sanitara

Natalia Ionescu - Nov 12, 2020

Criza sanitară şi economică în care se află România îl preocupă de deputatul Adrian Pau, care vrea încă un mandat. Are şi soluţii,…

comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.

mai multe articole