0 Shares 4153 Views
00:00:00
28 Feb

Interviu Liviu Holender

“Aici oamenii sunt mai deschiși decât în Austria sau în Germania!”

Liviu Holender- solist operă

Liviu Holender face parte din acei tineri pe care ești bucuros că i-ai cunoscut. Într-o lume în care generația „nouă” pare a nu-și găsi drumul, Liviu ne arată că determinarea și hotărârea sunt elementele necesare pentru a reuși în viață. Cu un tată celebru, care, cu siguranță, este unul din cei mai buni prieteni ai Timișoarei în domeniul culturii, dar și cu o voință de fier, Liviu Holender își propune să ducă mai departe acest nume cu deminitate. La doar 24 de ani, Liviu Holender ne face să spunem cu mândrie că e de-al nostru. Motivele le descoperiți în dialogul ce urmează:

Ziarul de care eu mă ocup a pornit o campanie de promovare a tinerelor valori. Ești legat de România, ești legat de Banat pentru că ești posesorul unui tată care din fericire pentru noi s-a născut în Timișoara.

Numele tatălui meu este, cu siguranță, foarte cunoscut în viața de operă atât aici, cât și în toată lumea. Asta evident că mă ajută, pentru că îmi deschide mai multe posibilități, dar, până la urmă, lumea trebuie să înțeleagă că eu sunt singur pe scenă și trebuie să dovedesc ce pot. Deseori, oamenii, când aud că mă numesc Holender, au așteptări foarte mari. E o responsabilitate mare să port acest nume, pentru că și tatăl meu așteaptă mult.

Tu ți-ai dorit să devii solist de operă sau e visul tatălui tău pe care tu-l duci mai departe?

Tatăl meu nu a făcut o mare carieră ca fiind bariton, ci ca director al celebrei instituții din Viena. Eu, însă, am ales o carieră artistică, și nu una administrativă.

Când ți-ai dat seama că asta este ceea ce vrei să faci?

Am cântat la pian, la clarinet, mama mea cântă la pian și violoncel. Așadar, în casa mea mereu a fost muzică. De mic copil am fost cu tatăl meu la operă, am cântat în corul de copii. Apoi am ales să studiez dreptul, și am cântat mereu pentru mine. Prietenii și inclusiv tatăl meu au spus că am voce și că trebuie să dezvolt această voce. Așa am ajuns să dau examen la Facultatea de Muzică. Acum știu sigur că asta vreau este pasiunea și iubirea mea. Am urmat și cursurile Facultății de Drept, pentru că în viață nu se știe niciodată ce se întâmplă și e bine să fie și o altă opțiune.

 De ce Dreptul?

Pentru că sunt interesat de politică, de istorie, de economie, iar dreptul e un mix din toate.

Dacă Liviu Holender n-ar fi un artist de succes, ar fi un avocat de succes.

Sper!

 Mi-ai spus că faci practică în acest domeniu, ba mai mult ai fost și remunerat.

Da. Eu acum lucrez într-un birou de avocatură la Viena. Am făcut, vara trecută, două luni practică la un cabinet de avocatură, la New York. A fost foarte interesant, o experiență plăcută. Acum sunt în ultimul an la master la Drept, și în ultimul an la Canto.

 Cum reușești să le împaci pe cele două? Mai ai timp liber și pentru tine?

Da, am timp liber. Îmi place, și atunci totul este mai ușor.

 Ne întoarcem puțin la copilăria ta. Știu că ai început să faci ore de pian de la vârsta de șapte ani. Erai un copil. Au fost momente în care ai simțit că vrei să fugi afară să te joci cu copiii și să renunți la această activitate care poate era puțin impusă atunci.

Da, au fost momente. Dar, de la vârsta de 12 ani, deja, lucrurile s-au schimbat. A început să-mi placă, să-mi doresc eu.

Revenim la actualitate și te întreb care a fost cea mai dificilă interpretare pe care tu ai susținut-o cu vocea?

Cea mai dificilă este cea de acum, în rolul contelui, în Nunta lui Figaro. Este cel mai lung rol pe care le-am avut până acum. Este debutul meu, aici, la Timișoara. Sunt foarte emoționat și pentru că tatăl meu a cântat aici, este orașul copilăriei sale, ceea ce mie îmi dă o stare aparte.

Cum te simți atunci când interpretezi pentru publicul român?

Cred că, aici, oamenii sunt mai deschiși decât în Austria sau în Germania. Acolo sunt mai pretențioși și cu idei preconcepute. Aici, oamenii sunt mai calzi și mai recunoscători. Întotdeauna când vin aici, cu tatăl meu, oamenii sunt foarte primitori, toți vor să ajute.

 Care a fost cel mai frumos lucru din viața de artist?

Am fost foarte fericit, când, aici, la Opera Română, am cântat, și, după concert, tatăl meu care este foarte critic și foarte strict, a spus că am o voce mare și că el crede că pot să fac carieră în acest domeniu. În general nu mă prea laudă. Știu că e greu în viața de operă. Mai știu, de asemenea, că orice critică pozitivă mă ajută să mă dezvolt și pentru asta sunt recunoscător.

 Ce proiecte mai are Liviu Holender?

Acum, în decembrie, va fi debutul meu la Viena, la Volksoper, iar, după, voi începe la Munchen, unde am semnat cu Gartner Platz Theater.

Ai un model în viață care te inspiră?

Da, pe lângă numeroșii artiști de renume de care eu sunt pasionat, aleg să-l numesc pe cel care îmi este model în viață și anume: tatăl meu. N-a avut o viață simplă, dar, cu mintea deschisă, a reușit, iar eu pentru asta îl admir.

Te-ai simțit vreodată dezavantajat în Viena pentru că tatăl tău este român?

Nu, niciodată!

Transmite-le, te rog, un mesaj de încheiere celor care citesc acest interviu în revista ”Provincialul”.

Sunt foarte recunoscător, în special Timișoarei, pentru că mi-a dat posibilitatea de a cânta aici. Timișoara este parte din viața mea, rădăcinile mele sunt aici și sper că prin vocea mea pot să dăruiesc și eu ceva acestui oraș.

ai putea fi interesat

“Fiecare tânăr merită să crească și să se dezvolte într-o comunitate sănătoasă, într-un societate funcțională” Nicolae Birău
Politică
5 shares1149 views

“Fiecare tânăr merită să crească și să se dezvolte într-o comunitate sănătoasă, într-un societate funcțională” Nicolae Birău

Natalia Ionescu - Nov 25, 2020

Cu multe proiecte realizate, dar și cu planuri serioase de viitor, coordonatorul Pro România Timiș își ia în serios candidatura la funcția de…

“Vrem să ne asigurăm astfel că fiecare român are un venit cu care își poate asigura cel puțin mâncare și medicamente” Adrian Pau
Politică
1 shares1566 views

“Vrem să ne asigurăm astfel că fiecare român are un venit cu care își poate asigura cel puțin mâncare și medicamente” Adrian Pau

Natalia Ionescu - Nov 15, 2020

Adrian Pau, candidat Pro România Timiș la Camera Deputaților sublinează importanța proiectelor pe care formațiunea politică din care face parte și le asumă:…

Deputatul Adrian Pau, preocupat de criza sanitara
Politică
4 shares677 views

Deputatul Adrian Pau, preocupat de criza sanitara

Natalia Ionescu - Nov 12, 2020

Criza sanitară şi economică în care se află România îl preocupă de deputatul Adrian Pau, care vrea încă un mandat. Are şi soluţii,…

comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.

mai multe articole