0 Shares 1228 Views
00:00:00
23 Mar

Interviu Liviu Holender

“Aici oamenii sunt mai deschiși decât în Austria sau în Germania!”

Liviu Holender- solist operă

Liviu Holender face parte din acei tineri pe care ești bucuros că i-ai cunoscut. Într-o lume în care generația „nouă” pare a nu-și găsi drumul, Liviu ne arată că determinarea și hotărârea sunt elementele necesare pentru a reuși în viață. Cu un tată celebru, care, cu siguranță, este unul din cei mai buni prieteni ai Timișoarei în domeniul culturii, dar și cu o voință de fier, Liviu Holender își propune să ducă mai departe acest nume cu deminitate. La doar 24 de ani, Liviu Holender ne face să spunem cu mândrie că e de-al nostru. Motivele le descoperiți în dialogul ce urmează:

Ziarul de care eu mă ocup a pornit o campanie de promovare a tinerelor valori. Ești legat de România, ești legat de Banat pentru că ești posesorul unui tată care din fericire pentru noi s-a născut în Timișoara.

Numele tatălui meu este, cu siguranță, foarte cunoscut în viața de operă atât aici, cât și în toată lumea. Asta evident că mă ajută, pentru că îmi deschide mai multe posibilități, dar, până la urmă, lumea trebuie să înțeleagă că eu sunt singur pe scenă și trebuie să dovedesc ce pot. Deseori, oamenii, când aud că mă numesc Holender, au așteptări foarte mari. E o responsabilitate mare să port acest nume, pentru că și tatăl meu așteaptă mult.

Tu ți-ai dorit să devii solist de operă sau e visul tatălui tău pe care tu-l duci mai departe?

Tatăl meu nu a făcut o mare carieră ca fiind bariton, ci ca director al celebrei instituții din Viena. Eu, însă, am ales o carieră artistică, și nu una administrativă.

Când ți-ai dat seama că asta este ceea ce vrei să faci?

Am cântat la pian, la clarinet, mama mea cântă la pian și violoncel. Așadar, în casa mea mereu a fost muzică. De mic copil am fost cu tatăl meu la operă, am cântat în corul de copii. Apoi am ales să studiez dreptul, și am cântat mereu pentru mine. Prietenii și inclusiv tatăl meu au spus că am voce și că trebuie să dezvolt această voce. Așa am ajuns să dau examen la Facultatea de Muzică. Acum știu sigur că asta vreau este pasiunea și iubirea mea. Am urmat și cursurile Facultății de Drept, pentru că în viață nu se știe niciodată ce se întâmplă și e bine să fie și o altă opțiune.

 De ce Dreptul?

Pentru că sunt interesat de politică, de istorie, de economie, iar dreptul e un mix din toate.

Dacă Liviu Holender n-ar fi un artist de succes, ar fi un avocat de succes.

Sper!

 Mi-ai spus că faci practică în acest domeniu, ba mai mult ai fost și remunerat.

Da. Eu acum lucrez într-un birou de avocatură la Viena. Am făcut, vara trecută, două luni practică la un cabinet de avocatură, la New York. A fost foarte interesant, o experiență plăcută. Acum sunt în ultimul an la master la Drept, și în ultimul an la Canto.

 Cum reușești să le împaci pe cele două? Mai ai timp liber și pentru tine?

Da, am timp liber. Îmi place, și atunci totul este mai ușor.

 Ne întoarcem puțin la copilăria ta. Știu că ai început să faci ore de pian de la vârsta de șapte ani. Erai un copil. Au fost momente în care ai simțit că vrei să fugi afară să te joci cu copiii și să renunți la această activitate care poate era puțin impusă atunci.

Da, au fost momente. Dar, de la vârsta de 12 ani, deja, lucrurile s-au schimbat. A început să-mi placă, să-mi doresc eu.

Revenim la actualitate și te întreb care a fost cea mai dificilă interpretare pe care tu ai susținut-o cu vocea?

Cea mai dificilă este cea de acum, în rolul contelui, în Nunta lui Figaro. Este cel mai lung rol pe care le-am avut până acum. Este debutul meu, aici, la Timișoara. Sunt foarte emoționat și pentru că tatăl meu a cântat aici, este orașul copilăriei sale, ceea ce mie îmi dă o stare aparte.

Cum te simți atunci când interpretezi pentru publicul român?

Cred că, aici, oamenii sunt mai deschiși decât în Austria sau în Germania. Acolo sunt mai pretențioși și cu idei preconcepute. Aici, oamenii sunt mai calzi și mai recunoscători. Întotdeauna când vin aici, cu tatăl meu, oamenii sunt foarte primitori, toți vor să ajute.

 Care a fost cel mai frumos lucru din viața de artist?

Am fost foarte fericit, când, aici, la Opera Română, am cântat, și, după concert, tatăl meu care este foarte critic și foarte strict, a spus că am o voce mare și că el crede că pot să fac carieră în acest domeniu. În general nu mă prea laudă. Știu că e greu în viața de operă. Mai știu, de asemenea, că orice critică pozitivă mă ajută să mă dezvolt și pentru asta sunt recunoscător.

 Ce proiecte mai are Liviu Holender?

Acum, în decembrie, va fi debutul meu la Viena, la Volksoper, iar, după, voi începe la Munchen, unde am semnat cu Gartner Platz Theater.

Ai un model în viață care te inspiră?

Da, pe lângă numeroșii artiști de renume de care eu sunt pasionat, aleg să-l numesc pe cel care îmi este model în viață și anume: tatăl meu. N-a avut o viață simplă, dar, cu mintea deschisă, a reușit, iar eu pentru asta îl admir.

Te-ai simțit vreodată dezavantajat în Viena pentru că tatăl tău este român?

Nu, niciodată!

Transmite-le, te rog, un mesaj de încheiere celor care citesc acest interviu în revista ”Provincialul”.

Sunt foarte recunoscător, în special Timișoarei, pentru că mi-a dat posibilitatea de a cânta aici. Timișoara este parte din viața mea, rădăcinile mele sunt aici și sper că prin vocea mea pot să dăruiesc și eu ceva acestui oraș.

ai putea fi interesat

Sandra- planuri de inceput de an
Șandra
2 shares2941 views

Sandra- planuri de inceput de an

Silvia Fechete - Feb 07, 2018

Cu peste 90 % din drumuri asfaltate, comuna Sandra continua sa fie data drept exemplu pozitiv atunci cand vorbim de infrastructura. "Vrem sa…

Daruri pentru elevii din Șandra. Află cine a fost Moș Crăciun
Șandra
2 shares677 views

Daruri pentru elevii din Șandra. Află cine a fost Moș Crăciun

Natalia Ionescu - Dec 15, 2017

Moș Crăciun s-a oprit în apropierea sfintelor sărbători la elevii Școlii Gimnaziale Șandra. Domnul primar Luchian Savu nu a lăsat ca acest an…

comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.

mai multe articole