0 Shares 3534 Views
00:00:00
27 Nov

Interviu Ștefan Popa Popa’S

„România are o sursă de genii, dacă ar ști să se unifice ar conduce lumea.”

Ștefan Popa Popa’S- caricaturist

Cel mai rapid caricaturist din lume, cetățean de onoare a peste 30 de orașe din România, a creat portrete la peste 200 de șefi de state, a fost caracterizat de Andre Baur ca fiind „o forță a naturii…., singurul om care a fost cu patru secunde mai rapid decât calculatorul”, a fost numit caricaturistul oficial al summit-urilor, fiind recompensat cu cele mai importante premii și distincții la nivel mondial, unul dintre ele fiind și Premiul Academiei de Arte Frumoase de la Moscova. Este Ștefan Popa Popa’S, un geniu al românilor pe care noi nici astăzi nu știm să-l prețuim cum se cuvine. Nu am fost norocoasă, ci binecuvântată că mi-a fost dat să-l cunosc și că a acceptat dialogul pentru „Provincialul”. Mă înclin în fața acestui fenomen și îi mulțumesc că este unul dintre motivele pentru care eu astăzi sunt mândră că sunt româncă!

Maestre, dați-mi voie să mă fălesc cu faptul că ați acceptat acest dialog, prin care așa cum ați spus poate reușim să transmitem o idee constructivă. Încep cu întrebarea: de ce atât de supărat pe poporul român?

M-am întors în România pentru că este locul în care eu mă încarc energetic. N-am renunțat niciodată la poporul român. Am reprezentat arta românească pe banii mei, nu există niciun decont pe numele meu la niciun minister și o fac cu o foarte mare bucurie, în schimb n-am primit aceeași căldură și bucurie din partea acestui neam. Nu vreau să generalizez, dar este o cantitate însemnată pe care sunt foarte supărat. Avem valori importante în acest popor, dar n-am știut să ne adunăm unii cu alții și să ne ajutăm. Se găsește întotdeauna câteun reprezentant din poporul român care le dă în cap, să luăm exemplul Nadiei Comăneci sau al lui Ilie Năstase.

Faceți România cunoscută peste tot în lume, iar eu în numele generației mele vreau să vă mulțumesc.

Eu am un obicei, întotdeauna când țin discursuri în sălile Universităților din România, încep cu următoarea frază: „Îmi cer iertare generației care este în fața mea, pentru că eu fac parte din generația care conduce această țară, iar aceasta nu a fost capabilă să creeze condiții normale tineretului”. Nu știu de ce m-ar iubi tineretul român din moment ce nu știu nimic despre mine. Eu am început să nu mai dau interviuri în presă. Am putea crea pentru tânăra generație o serie de modele pe care ei să le observe, dar imbecilizarea aceasta care se continuă la televiziunile comerciale nu aduce niciun plus de educație. Tineretul din România nu are modele de urmat.

 Putem spune că poate nici nu se dorește acest lucru, pentru că e mult mai ușor de manevrat mulțimea astfel?

Da, dar eu zic că nu trebuie să conteze dacă se dorește sau nu. Totul e să vreți voi ca tineri.

 Dar oare tinerii nu sunt victima celor care i-au educat?

Absolut! Sunteți rezultatul acestor tevaturi pe care le-au făcut cei dinaintea dumneavoastră. Pe ici, pe colo, individual se mai realizează câteun tânăr ambițios. Desigur că întâlnim și oameni de valoare printre ei, dar există puțini și majoritatea pleacă din țară. E mare lucru să stai aici și să faci ceva.

A devenit un business și învățământul și presa care ar trebui să fie a patra putere în stat, să educe și nu să caute doar rating.

Banul e ochiul dracului. Eu spre exemplu, de multe ori, sigur și pentru faptul că acum îmi permit, dar de multe ori lucrez, iar munca o fac cadou. Pe mine dacă mă roagă un student să-i fac o lucrare nu-i iau bani. Acesta este felul meu de a ajuta indivizii de toate categoriile din societatea românească. Înainte toți ziariștii îmi spuneau că m-au văzut cu șefi de state, însă au uitat că m-au văzut și cu cei care mătură strada. S-au făcut că nu mă văd când i-am desenat pe aceia, pentru că știrea lor a fost mult mai importantă când eram cu ăia mari, nu cu ăia mici. Fiecare face presă în țara asta după cum îi convine și după interese, ceea ce este cel mai tragic. Dacă se va continua așa țara aceasta se va descompune.

S-a scris la nivel mondial despre dumneavoastră, despre realizările și performanțele pe care le-ați reușit.

E bine spus că s-a scris la nivel mondial, pentru că în România am fost înjurat. E bine că ați făcut această precizare. Eu vă pot arăta ce se scrie peste tot în lume despre Popa’S, mai puțin în România. Am să vă dau un exemplu: am vizitat un distins patron de hotel, alături de mine era președintele Consiliului Județean din județul respectiv. Președintele îi spune că Ștefan Popa Popa’S se va caza acolo, la care el s-a uitat nedumerit, eu mă prezint atunci ca fiind cântăreț, iar el îmi răspunde „O, domnu’ Popa’S, toată lumea cunoaște cântecele dumneavoastră”.

Sună prea lingușitor dacă spun că nu-i este dat oricui să cunoască un geniu, un om cu har?

Dumnezeu ne dă unora dintre noi har și știu sigur că îl am, altfel nu scriam singurul „Tratat parapsihologic al portretului uman”. Ei, acest har te ajută să citești sufletul omului sau oamenii care sunt lângă tine foarte ușor. Știu la orice oră cam cine trece prin spatele meu și ce fel de om este.

Sunteți un om credincios, văd în timp ce dialogăm o candelă aprinsă la dumneavoastră pe birou.

Este o candelă primită cadou de pe muntele Athos. În general artiștii sunt mai aproape de Dumnezeu decât oricare entitate umană. Toți suntem fiii lui Dumnezeu, dar artiștii au o legătură specială cu El, iar după o anumită vârstă o simți și o poți cultiva în așa fel încât ea să fie benefică societății. De multe ori, când fac sute de portrete mă mai și joc și încep să le spun în timp ce desenez, despre problemele lor, despre sănătatea lor, despre lucrurile care nu se văd, dar pe care eu le văd. Adrian Păunescu a scris odată o poezie și a spus că Popas este omul care vede dincolo de dincolo. A avut dreptate!

 Iubește Ștefan Popa Popa’S Timișoara?

Este orașul meu de suflet, aș fi vrut să mă iubească timișorenii și românii așa cum iubesc eu Timișoara. Îmi pare rău de reprezentanții ei, care îmi aduc aminte întotdeauna de o frază din Biblie: „Iartă-i, Doamne, că nu știu ce fac!”.

 Un gând bun pentru generația mea, maestre…

Să încercați să vă desprindeți de toate metehnele care există acuma în societate. Fuga asta după bani nu este bună. România are o sursă de genii, dacă ar ști să se unifice ar conduce lumea. Să vă lăsați luminați de bunul Dumnezeu și să vă ajute să faceți numai lucruri bune. În viața mea au venit foarte mulți oameni în jurul meu care m-au ajutat în carieră. A existat un om la pașapoarte în timpul lui Ceaușescu care pur și simplu fura pașaportul și mi-l dădea. E clar că este mâna lui Dumnezeu, care a făcut ca aceste lucruri să se întâmple. Iar când asta se întâmplă, trebuie să-i dai și tu ceva Lui înapoi, iar eu am considerat că este potrivit să ajut tânăra generație.

Interviu realizat de Silvia FECHETE

ai putea fi interesat

De la hip-hop la politica. ProRomania Timis anunta cel mai tanar candidat la functia de primar
Politică
0 shares3600 views

De la hip-hop la politica. ProRomania Timis anunta cel mai tanar candidat la functia de primar

Natalia Ionescu - Aug 03, 2020

Ceea ce se intampla in mediul politic tinde sa ne uimeasca mai mereu, insa de foarte putine ori in sensul bun al cuvantului.…

Restart Energy doneaza profitul realizat in Banat in 2020 Spitalului de Boli Infectioase „Victor Babes” din Timisoara
Timisoara, Uncategorized
0 shares1009 views

Restart Energy doneaza profitul realizat in Banat in 2020 Spitalului de Boli Infectioase „Victor Babes” din Timisoara

Natalia Ionescu - Jul 14, 2020

Consumatorii de gaze au acum la dispozitie zeci de oferte mai avantajoase decat ofertele furnizorilor lor actuali. Conform unui studiu realizat de Asociatia…

Lansare de carte la Sanandrei
Cultură
0 shares804 views

Lansare de carte la Sanandrei

Natalia Ionescu - Jul 11, 2020

Comuna Sanandrei a fost gazda unui eveniment cultural important, in acest sfarsit de saptamana. La initiativa doamnei psiholog, Mirela Onetiu (coorodonator Organizatia Pro…

comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.

mai multe articole