3 Shares 2282 Views
00:00:00
26 Feb

Cum se văd protestele românilor în lume

Presa internațională, precum și politicienii străini, țin ochii pe noi. Amplele manifestații din toată țara sunt prezentate ca fiind cea mai mare reacție publică, de după Revoluția din 1989. Agențiile de presă și publicațiile explică fondul nemulțumirii românilor. Publicațiile și posturile mari de televiziune au trimis corespondenți, ce relatează despre ceea ce, ieri, 3 februarie, a fost a patra zi de proteste masive, în București și în toată România.

Digitaljournal.com, într-un material semnat de Simon Sturdee și Anca Teodorescu (AFP) ”Protestele de masa din România întră în a cincea zi” arată:

”Cele mai mari proteste ale României,din comunism încoace, au intrat în a cincea zi, de sâmbătă, cu sute de mii de oameni așteptați să demonstreze împotriva a ceea ce ei văd ca pe o revenire a Guvernului spre  corupție.

Demonstranții au planificat să se adune în centrul Bucureștiului, în după-amiaza aceasta, și să mărșăluiască zgomotos, cu fluiere, tobe și vuvuzele în culorile naționale, spre Parlament, și să formeze un lanț uman.

Vineri seara, aproximativ 250.000 de oameni au demonstrat la nivel national, pentru ca guvernul să abroge decretele ce dezincriminează anumite infracțiuni și eliberează funcționarii corupți din închisoare.

Amploarea protestelor a fost aproape de cea de miercuri seara – cel mai mare protest din 1989 încoace, când oamenii l-au dat jos din funcție pe dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu. El și soția lui au fost executați în ziua de Crăciun.”

Pe portalul Deutsche Welle găsim un material de azi, cu titlul ”Protestele românești anti-corupție cresc”

”Criza politică din România se adâncește. Se estimează că aproximativ 100.000 de persoane au protestat pentru a patra noapte în uriașe demonstrații anti-corupție. Iar unii dintre aliații cheie ai Guvernului șovăie”.

Business-review.eu vorbește despre intervenția senatorului American John McCain legată de țara noastră, sub titlul de azi ”România nu își poate permite să se retragă din lupta împotriva corupției”, la un material de  Ovidiu Posirca.

“Poporul român înțelege în mod clar implicațiile, cum mai mult de 200.000 de protestatari s-au adunat în stradă, ieri, și continuă demonstrațiile și azi. Sper ca Guvernul din România să țină seama de aceste preocupări și că va preveni regresul eforturilor spre reformă “, a declarat McCain, care a menționat că atât președintele Klaus Johannis cât și comunitatea judiciară au avertizat că astfel de modificări ar putea submina statul de drept și poziția internațională a României.

Senatorul a mers mai departe și a spus că România are aproape 600 de soldați care luptă în Afganistan și găzduiește scutul de apărare antirachetă la Deveșelu, ceea ce reprezintă un punct cheie al NATO în regiune.

“Integritatea statului de drept, inclusiv a discutatei legislații anticorupție, constituie o piatră de temelie a democrației vibrante din România și este o componentă integrantă a ceea ce face din România un aliat mai capabil și de încredere. Cu tot mai mari amenințări la adresa democrației, în Europa de astăzi, dinspre Rusia și aliații săi, România nu își poate permite să se retragă din lupta împotriva corupției “, a declarat senatorul republican.

Oamenii s-au adunat pentru a patra noapte la rând în principalele orașe din România, cerând guvernului să abroge modificările controversate la Codul Penal.”

The Guardian din seara de 3 februarie prezintă materialul cu titlul ”Criza din România se adâncește în timp ce protestul întră în a patra zi”.

”Zeci de mii de protestatari au ieșit pe străzile din București și în alte orașe din România, vineri, suflând în fluiere, cu steaguri naționale gigantice fluturate și cu huiduieli pentru păpuși-marionetă imense ale politicienilor care sunt responsabili pentru un decret ce diluează eforturile luptei anti-corupție din țară.

Oameni de toate vârstele, unii copii cu copii în brațe, au participat la protestele din întreaga țară pentru a patra seară consecutiv. Atmosfera a fost una de furie împotriva Guvernului, dar, de asemenea, de solidaritate și speranță pentru schimbare. Anumite bannere spuneau: “Am venit pentru viitorul meu.”

(…) Într-un alt pas înapoi pentru guvern, Biserica Ortodoxă, de care țin mai mult de 85% dintre români, a declarat că lupta anticorupție ar trebui să continue și că cei găsiți vinovați ar trebui să fie sancționați. “Jaful și hoția degradează societatea moral și material”, a spus biserica.

Ministrul justiției, Florin Iordache, a declarat că a acționat conform legii, sfidând critici puternice din țară și în străinătate și zilele de proteste.

Partidul Social Democrat, aflat la guvernare, de centru-stânga, a apărat decretul, care a stârnit unele dintre cele mai mari proteste de la căderea comunismului, din 1989. Liderul său, Liviu Dragnea, care a fost blocat din a deveni prim-ministru, din cauza unei condamnări legată de probleme electorale, se numără printre cei care așteaptă să beneficieze de decretul respectiv.

ai putea fi interesat

“Fiecare tânăr merită să crească și să se dezvolte într-o comunitate sănătoasă, într-un societate funcțională” Nicolae Birău
Politică
5 shares1149 views

“Fiecare tânăr merită să crească și să se dezvolte într-o comunitate sănătoasă, într-un societate funcțională” Nicolae Birău

Natalia Ionescu - Nov 25, 2020

Cu multe proiecte realizate, dar și cu planuri serioase de viitor, coordonatorul Pro România Timiș își ia în serios candidatura la funcția de…

“Vrem să ne asigurăm astfel că fiecare român are un venit cu care își poate asigura cel puțin mâncare și medicamente” Adrian Pau
Politică
1 shares1564 views

“Vrem să ne asigurăm astfel că fiecare român are un venit cu care își poate asigura cel puțin mâncare și medicamente” Adrian Pau

Natalia Ionescu - Nov 15, 2020

Adrian Pau, candidat Pro România Timiș la Camera Deputaților sublinează importanța proiectelor pe care formațiunea politică din care face parte și le asumă:…

Deputatul Adrian Pau, preocupat de criza sanitara
Politică
4 shares673 views

Deputatul Adrian Pau, preocupat de criza sanitara

Natalia Ionescu - Nov 12, 2020

Criza sanitară şi economică în care se află România îl preocupă de deputatul Adrian Pau, care vrea încă un mandat. Are şi soluţii,…

comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.

mai multe articole